Techniek

Nathalie Dinlemez
ndinlemez09@gmail.com

20 februari 2020

Hotfoil

Ik wil graag experimenteren met het aanbrengen van hot foil elementen op mijn kaarten, maar heb geen idee hoe dit werkt. Ik zie weleens apparaten voorbij komen die hiervoor bedoeld zijn.

Kan iemand mij hierover wat vertellen? En met name zou ik willen weten of je hierbij kunt werken met polymeerplaten. Zijn zij hittebestendig of komen zij helemaal niet van pas bij het aanbrengen van folies?

Alvast bedankt voor eventuele reacties.

12 gedachten over “Hotfoil”

 1. Beste,
  Een tiental jaar geleden heb ik met standaard polymeerplaat (nyloprint) getest.
  De isolatie of geleidings-factor van de kunststof maakte dat ik geen constante afdruktemperatuur had. De afdrukkwaliteit was daardoor verre van voldoende. Sinsdien heb ik steeds geëtste of gegraveerde cliché’s gebruikt op mijn HDA/Hakro-combinatie.

  Beantwoorden
 2. Beste mensen,

  Heel hartelijk dank voor alle moeite om deze hulpvolle informatie te delen! Nog even in navolging op mijn eerdere vraag: Heeft iemand tips / adviezen over goede merken als het gaat om handzame (tafelmodel) machines?

  Beantwoorden
 3. Ook Ik ben wel nieuwsgierig en heb nog een aanvullende vraag; ik merk dat de randen van mijn polymeer platen soms ook folie mee pakken, ik ga er vanuit dat de dikte van de platen niet genoeg zijn, ik zit te kijken naar andere opties zoals het laten frezen van het ontwerp in koper/zink/magnesium. Heeft iemand daar ervaring mee of een goed adres?

  Bij voorbaat dank!

  Beantwoorden
 4. Er wordt gevraagd om meer info over foliedrukken. Mijn destijds geschreven stukje heb ik niet meer. Misschien is het nog in het archief van de stichting.
  In het kort, folie wordt overgebracht op een temperatuur tussen de 95 en 110 graden C. e.e.a. afhankelijk van de folie en het te bedrukken materiaal. De volgorde van kwaliteitsstempel vind ik: Messing, Magnesium, Loden letters, met het hitte bestendige polymeer heb ik geen ervaring. De loden letters worden bij een veel hogere temperatuur gegoten dus dat die smelten hoef je niet bang voor te zijn. Start met niet te fijne modellen, het open gaatje in de e die hier leest geeft bij onvoldoende ervaring problemen. Maak een logboek met je modellen, vermeld welke folie en elke temperatuur gebruikt is. Tot slot, ooit heb ik een HDA met folie inrichting EN kefo inrichting gehad. Dat vond ik een pracht combinatie, die me geen windeieren heeft gelegd.

  Beantwoorden

Plaats een reactie