Techniek


15 september 2010

Hulp bij Hebreeuws gezocht

Gegeven: een Monotype matrijzenraam met een Hebreeuwse letter series 217-7 (7D) Peninim Pointed.

Dit raam zou ik graag in gebruik willen nemen, maar… daarvoor heb ik wel enige hulp nodig.

Zelf heb ik weinig kennis van deze taal, in typografie-boeken is er weinig te vinden. Wel weet ik dat er vroeger speciale apparaten op de machine nodig waren om Hebreeuws te kunnen gieten en zetten. Nu was het ook vroeger heel gebruikelijk, dat Hebreeuws werd gezet, door handzetters die zelf geen woord Hebreeuws konden lezen. Dus dat is niets nieuws. In Polen heb ik — weliswaar in een computerprogramma — Hebreeuws zien zetten, ook door iemand met een minimale kennis van de taal. Het moet kunnen.

Ook al zijn de speciale machines verdwenen, ik heb wel een computer, en die kan worden gebruikt om de gietmachine te besturen, en alle programma’s kunnen naar believen worden aangepast.

En… als het lukt om hebreeuwse teksten naar ASCII-files om te zetten, dan kan ook de Monotype-code worden gegenereerd, om zo ook Hebreeuwse teksten te kunnen zetten en drukken.

Dat zou echt uniek zijn, want naar mijn weten gebeurt dit op deze manier nergens meer in de hele wereld. Ik zoek een aantal mensen die zin hebben in een dergelijk project. Enige kennis van deze taal zou ook welkom zijn.

Reacties naar enkidu1947@gmail.com.

John Cornelisse

1 gedachte over “Hulp bij Hebreeuws gezocht”

  1. John, in Westzaan hebben we al weer jaren geleden hebreeuws gegoten. We hebben er nog een hele voorraad van. de bestelling is deztijds door een trouweloze klant niet afgenomen.

    Groet uit Debrecen,

    Ronald

    Beantwoorden

Plaats een reactie