Techniek

Loes van der Meer
bloesemkaarten@gmail.com

26 augustus 2015

Informatie gevraagd over metallic inkten

Kunnen jullie me informatie geven over welke inkten mooi goudkleurig kunnen drukken (d.m.v. polymeerplaat)?

Bij Polymetaal kwam ik bijvoorbeeld deze inkt tegen: Hawthorn Stay Open Ink. Heeft iemand daar ervaring mee?

Of andere tips voor goede metallic inkten?

Bedankt maar weer.

8 gedachten over “Informatie gevraagd over metallic inkten”

  1. Bedankt heren voor al jullie reacties! Fijn al die ervaren drukkers.

    Nou ik ben overtuigd en ga me wagen aan bronspoeder.

    Heb al even gezocht en er is natuurlijk veel te vinden.

    Is dit van Peter van Ginkel bijvoorbeeld geschikt? “Schmincke Oil Bronze bronspoeder.”

    Als jullie een tip hebben wat goede bronspoeder is, hoor ik dat graag.

    Beantwoorden
  2. Oja, deze nog, Van Son Gold en Silver offset, stijf mengen met magnesium poeder drukt fijn! Met een perfecte aanleg 2 x drukken, 2e keer na droging, kan je ook op ‘ets’ papier drukken, zelfs op linnen…

    Beantwoorden
  3. Wijze collega’s en Loes, goed en zilver poeder moet zeer fijn zijn, en druk je op een ‘open’ papier zoals etspapier dan bijt de poeder zich vast in het papier bij het afkloppten. Gebruik dus ook hier glad gestreken of sterk verlijmd papier. Doe gewoon proeven. Drukken met lak en dan poederen, drukken met kleur en dan poederen; zie het verschil. De verguldpers van steendrukkerij Amsterdam was geheel goud, ik zag hem als jongetje. Die werd gebruikt voor litho’s, sigarenbandjes en zo…

    Beantwoorden
  4. Als de pers goed sluitend kan drukken zou je voor kunnen drukken met een warme tint geel en daarna de goud inkt (zo deed ik het 55 jaar geleden) de meeste gele inkten zijn licht dekkend door toevoeging van wat oranje kan je de kleur goud ook nog iets “sturen” net wat mooi is.

    Beantwoorden
  5. Zonde van dat goudpoeder in de stofzuigerzak. Kaartje eerste aftikken zodat het goudpoeder naar beneden valt en het overige met watten er af halen. Geeft inderdaad een mooier effect. Hetgeen de heer Gravemaker opmerkt is inderdaad juist, des te gladder het oppervlakte van het papier/karton des te mooier het resultaat. Het drukken van goudinkt gebeurde altijd op gestreken papier. Ooit heb ik een grote partij natronkraft moeten bedrukken met goudinkt. Het resultaat was niet om over naar huis te schrijven.

    Beantwoorden
  6. Hallo Loes, of je nu met loden of houten letter drukt, of met polymeerplaten, de kleur zal niet veranderen. Waar je echter rekening mee moet houden, dat de inkten die op de markt zijn voor het drukken in offset zijn ontwikkeld. De voorbeelden die je dus ziet in Pantone waaiers willen nog weleens verschillen van wat je in boekdruk kunt bereiken. Ikzelf gebruik Epple inkten, die ik bij Drucken und Lernen koop, in halve kilo blikken. De papiersoort waar je op drukt speelt ook mee, gestreken of gecoate papieren geven een mooi resultaat, zuigende papieren nemen meteen de ‘glans’ weg. Soms wordt goud gewoon een soort vies bruin. Als je wilt, kun je wel een potje goud bij me komen halen, dan kan je daar mee aan de slag.

    Beantwoorden
  7. Beste Loes,

    De naar mijn mening mooiste manier om goud te drukken is het werken met bronspoeder. Je drukt wat je op papier wilt hebben niet te zuinig met een lichte kleur inkt (geel bijvoorbeeld) en dan tamponneer je er bronspoeder overheen. Laten drogen, de overbodige poeder eraf halen (ik doe dat gewoon met zo’n handstofzuigertje) en klaar is Kees.

    Het alternatief is (maar ik weet niet of dat nog verkrijgbaar is) Van Son goudinktpasta met bijbehorend vernis, of idem dito van Drubin. Dat meng je gelijk op de rollen (5 delen pasta tegen 4 delen vernis). Ik vind de drukjes die je daarmee kunt maken wat matter, minder de suggestie van goud hebben. Misschien zijn er tegenwoordig veel betere inkten voor, maar daar heb ik geen ervaring mee

    Beantwoorden

Plaats een reactie