Techniek


13 juli 2009

Informatie gezocht

meetinstrument_2.jpg

(Klik op de plaatjes voor een grotere versie.)

Arie Appel is een verzamelaar van meetinstrumenten. In zijn verzameling bevindt zich onder andere dit instrument, waarvan hij vermoedt dat het in een drukkerij is gebruikt.

Kan iemand van de bezoekers van de site hem verder helpen?

meetinstrument_1.jpg

In zijn eigen woorden:

“Het voorwerp is totaal 31 cm lang, 18,5 cm breed en 9,5 cm hoog. Het handvat is van iepenhout, en de rest is messing en ijzer. De maatvoering is 10,5 duim, wat 283 mm meet. Dan zou 12 duim op 32,34 cm komen, bijna een Franse voet (32,48 cm), door Didot als basis genomen voor het typografische puntenstelsel. Overigens is 283 cm precies de lengte van een Amsterdamse voet, maar dat is waarschijnlijk toeval. Op 15,25 cm van het begin is een gaatje van 3 mm diameter geboord in de messing strip met cijfers. Het gaatje heeft geen duidelijke functie, maar 15,25 cm is precies een Engelse voet. Alweer toeval?

meetinstrument_3.jpg

Als aan de vleugelmoer wordt gedraaid bewegen twee van de drie messing ‘vleugels’, zodanig dat de afstand tussen 1 en 2 gelijk is aan de afstand tussen 2 en 3, omdat er twee verschillende schroefdraden op de bout zitten.”

arie.appel@orange.nl

home.wanadoo.nl/arie.appel/

Plaats een reactie