Techniek

Dajo
hello@blixm.be

27 mei 2017

Inktverdunner gezocht

Ik moet enkele grote volvlakken drukken op mijn Heidelberg Degel. Nu is de inkt iets te ‘stug’ om een mooie dekking te geven. Momenteel los ik dit op door eventjes te ‘sprayen’ met Anti-Trockner (anti-droog), wat perfect, doch maar tijdelijk werkt.

Ik weet dat er een product bestaat dat je kan mengen met je inkt zodat ie iets dunner wordt, maar ken de juiste naam niet en weet ook niet waar ik dit kan bestellen.

Kan iemand mij in de juiste richting duwen?

Dank.

10 gedachten over “Inktverdunner gezocht”

 1. Tack off Ad420 van Sun Chemical gebruik ik bij een vlakje, is bij de Nederlandse inktleverancier in bussen van 1 kg verkrijgbaar. Ook hier spaarzaam gebruiken want het verlaagd ook je keurkracht.

  In de “goed oude tijd” werd er ook wel eens een paar druppels petroleum gebuikt.

  Beantwoorden
  • Burnt plate oil for reducing #oo, of Litho varnish #oo.

   b.v. van Graphic Chemical & Ink Co

 2. de pasta die ik als tweede referentie geef, verdunt de inkt niet, maar maakt de inkt soepeler, minder stijf. Wanneer je transparent wit toevoegt, willen sommige kleuren weleens doorslaan. En zoals Jozias al zegt, een puntje droogpasta toevoegen kan geen kwaad, maar ook daar is voorzichtigheid geboden, té veel en de inkt droogt in zijn geheel niet meer.

  Beantwoorden
 3. Let op als je verdunner gebruikt: je inkt zal ook trager drogen, in geval van volvlakken kan dat over enkele dagen gaan of bij sommige kleuren (blauw) zelfs langer. Je zou dan ook een extra droger kunnen toevoegen, dat is ook in pasta vorm, en maakt de inkt meestal direct ook een beetje vloeibaarder.

  Om overzetten te voorkomen, in kleine stapeltjes wegleggen, en op een Heidelbergdegel wat poederen.

  Als verdunner zou je ook een transparant inkt kunnen gebruiken, afhankelijk van de kleur die je wil drukken.

  In alle gevallen zal je kleur een klein beetje lichter opdrogen dan je natte druk lijkt te zijn.

  Succes!

  Beantwoorden
 4. heb geen idee voor dit soort inkt, maar voor solvent inkten te zeefdrukken te vertragen gebruik je retarder, misschien is dat al een hint om te starten met zoeken.

  Normaal gezien heb je die in verschillende sterktes, van 1 tot 5, 1 vertraagt een beetje, 5 heel sterk. succes!

  Beantwoorden

Plaats een reactie