Techniek

Maarten Renckens
maarten.renckens@gmail.com

30 juni 2014

Intertype in herstelling: advies gevraagd

foto 2

Op de hogeschool MAD-fac te Hasselt staat op dit moment een Intertype die we proberen operationeel te krijgen.

Er is nog veel werk, maar enkele onderdelen kunnen wij niet plaatsen, waaronder het kleine onderdeel op de foto’s. Enige suggestie zou fijn zijn?

Alvast hartelijk dank!

11 gedachten over “Intertype in herstelling: advies gevraagd”

 1. Dit is inderdaad het distributiehuisje.
  Om het vlot te kunnen plaatsen draai je best de machine achteruit, zodat de tweede elevator een 10-tal centimeter zakt.
  Op die manier komt er meer ruimte vrij om het te plaatsen

  groeten
  ClementMortier
  vrijwilliger Industriemuseum

  Beantwoorden
 2. Ik heb vandaag een verkennend gesprek gehad met Maarten en Ann van de hogeschool. Samen hebben we de Intertype bekeken en we gaan er voor. We zijn enthousiast om deze oude glorie weer in werkende staat te brengen.

  Sommige zaken ontbreken nog, maar niets dat de werking voorlopig verhindert. We zoeken nog bijvoorbeeld een magazijnborstel, grafiet, poetspasta voor de gietmond, krabber om de pompkoker te reinigen, een bakje om de spaties met grafiet te behandelen, misschien heeft iemand nog wel een apparaatje om matrijzen te poetsen, een matrijzenvijl en mogelijk nog zaken die ik nu vergeet…

  Beantwoorden
 3. Ik wil graag eens een kijkje komen nemen en met raad (en daad) helpen deze Intertype aan de praat te krijgen. Heb jaren op meerdere zetmachines gewerkt na opleiding aan de VTST in Turnhout.

  Beantwoorden
 4. Een onderdelen boek is ook een aanrader, ik neem aan dat die er ook ijn geweest voor de Linotype en Intertype. Eens zoeken op de tweedehands boekensite http://www.used.addall.com levert u al heel snel wat hits op met: intertype manual of: intertype parts

  en het meeste heel betaalbaar.

  Voor wie oude (hand)boeken zoekt en meer is deze site een aanrader

  veel succes

  John Cornelisse

  Beantwoorden
 5. Beste Maarten,

  het is het distribueerhuisje. Dat heeft tot taak de matrijzen een voor een op te tillen, zodat de beide oortjes en een van de voetjes in de gangen van de spiralen komen. Het zit boven op het apparaat. Als je achterop gaat staan dan zit het rechts daar waar de spiralen beginnen. Het is ook de plek waar de tweede elevator eindigt om de matrijzen af te geven na het gieten van de regel.
  Je mag ook bellen als je nadere informatie wilt. NL 071 5231411 drukkerij Mostert.
  Succes
  Frank

  Beantwoorden
 6. Ik zou contact opnemen met het Miat in Gent. Daar staan meerdere Intertype zetmachines in perfecte conditie. Ze onderhouden ze zelf en hebben een technische dienst bestaande uit professionals aangevuld met vrijwilligers. Succes!

  Beantwoorden
  • Hartelijk dank voor de reactie. Per mail had ik reeds dezelfde tip gekregen, die ik al gevolgd heb. Laat ons hopen dat er nog iets van deze machine te maken is 🙂

Plaats een reactie