Techniek

Erwin
erwin.ureel@gmail.com

22 november 2022

Korrex – letterhoogte fundament

Uit de beschikbare informatie begrijp ik dat de meeste Korrex-persen standaard geen verstelbaar fundament hebben (al was dit bij de grotere modellen blijkbaar een – niet zo courante – optie).

Betekent dit dat men voor elk land een andere versie uitbracht, naargelang de lokale letterhoogte? Een “Nederlandse” letter zou dus niet bruikbaar zijn op een “Duitse” Korrex?

4 gedachten over “Korrex – letterhoogte fundament”

 1. Dank. Dat is pech, mijn letters hebben Hollandse hoogte. In Duitsland wordt af en toe wel eens een Korrex aangeboden (recent vond ik een advertentie voor een Freiburg, af en toe duikt wel eens een Hannover op), hier nagenoeg nooit. Dat zou dus een vervanging van mijn huidige letters betekenen 🙁 .

  Beantwoorden
  • Bij een machinebouwbedrijf voorzien van een freesbank en slijpmachines kan een fundament worden afgeslepen. Gelukkig is het fundament meestal demontabel, dus je hoeft niet alles mee te slepen. Daarna alles wel weer met behulp van latoenkoper en een micrometer-opstelling uitlijnen en vastzetten.

   Sterkte en een groet.

 2. Let scherp op bij het drukken met zo’n metalen plaat. Door het trillen van de cilinder of de motor kunnen de spaties tussen de woorden langzaam omhoog komen (“gerezen wit”). Zelfs de interlinies kunnen omhoog komen. Na elke (ongeveer) tien afdrukken alles controleren!

  Beantwoorden
 3. Dat klopt helemaal. De persen voor de Nederlandse markt hebben het bed afgeslepen voor ‘Hollandse’ hoogte. Op een pers met Hollandse hoogte kan met behulp van een metalen plaat van 1,2 mm wel met Franse en Duitse hoogte gedrukt worden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie