Techniek

Joke Broekhans Geers, Drukkerijmuseum Meppel
jokeekoj@home.nl

28 januari 2023

Legger stanspers

In het Drukkerijmuseum Meppel hebben wij een mooie stansmachine die handmatig en veel gebruikt wordt. Volwassenen en kinderen kunnen of een doosje of letter uitstansen.

We hebben als ondergrond al snijmatten geprobeerd (wel goedkope) en een andere onderlegger van een soort ijzer?

Graag wil ik een goede tip.

8 gedachten over “Legger stanspers”

 1. Is mijn bericht geplaatst?
  E-mail vergeten in te vullen.
  Sterk verkort nog maals.
  Ik heb de pers en veel stansletters
  Geschonken aan Meppel.
  35 jaar mee gewerkt.
  Snijmat is prima.
  Voor verder advies;
  Mijn e mail adres
  Groet
  Ewald

  Beantwoorden
 2. Op de HKU gebruikten we een kunststof snijplank zoals in professionele keukens gebruikt wordt. Papier er op, dan het stansmes. Tegen het te diep snijden gebruikten we twee latten op Hollandse hoogte links en rechts die een papier dikke snede garanderen. Meet de maximale hoogte voor de snijplank gekocht wordt.

  Beantwoorden
 3. Hallo Joke,
  Bij de Paperfox machines gebruiken een kunststof pom plaat van 3 mm. dik.
  Is vlak en hard genoeg en om maat te leveren.

  Beantwoorden
 4. Voor stansen werd altijd een zinken plaatje gebruikt en voor perforeren zelfklevende koperen strips, zowel op degels als op cilinderpersen. Je meet vooraf de totale leggerdikte op en voegt zonodig telkens een velletje toe in de legger tot een egale snede.

  Beantwoorden
 5. Een stansplaat (van zink of een ander materiaal) werkt goed als je je pers heel precies kunt afstellen, zoals bijvoorbeeld een Heidelberger degel. Maar op een kniehevelpers als in Meppel is dat niet echt aan de orde.
  Een stalen plaat als bescherming van het bed van de pers kan zeker geen kwaad. Daarop zou je misschien afvalstukken linoleum of iets gelijkwaardigs kunnen gebruiken? Een snijmat is waarschijnlijk wat te zacht.

  Beantwoorden
 6. Ik gebruik een zinken plaat! Doet uitstekend zijn werk onder één voorwaarde: machine goed afstellen. Wat dan ook nog kan is op de zinken plaat een egaal, hooggesloten karton te plakken, gewoon met verpakkingstape en uiteraard weer goed afstellen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie