Techniek

Jan Evers
jan@jedrukkerij.nl
030 -66 66 559

18 september 2015

Leren inktrol-geleiders

Ik ben op zoek naar leren inktrol-geleiders voor mijn Chandler and Price pers.

Of weet iemand een andere oplossing?

De inktrollen hobbelen over het cliché heen. Bovenin heb ik inkt, 10 cm naar onderen geen inkt.

Ik kan ook geen onder vulling achter het zetsel stoppen, want dan neemt de achtergrond van het cliché ook inkt aan.

Het rubber op de rollen is nieuw, dat heb ik al laten doen.

Graag hoor ik of iemand een oplossing heeft voor mij.

10 gedachten over “Leren inktrol-geleiders”

 1. Hobbelen over de vorm kan je oplossen met (buiten het drukformaat) plaatsen van lijnen van 1 cicero en als je die niet aanwezig zijn een 3 tal lijnen met de onderzijde naar boven. De rollen worden dan op hoogte gehouden door de lijnen en het hobbelen is over.

  Beantwoorden
  • Beste Collega’s dank voor de uitgebreide uitleg over mijn C&P pers.

   Ik zal de leren riempjes vervangen door nieuwe en jullie advies gebruiken bij het afstellen

   van de pers.

   Ook zou ik het leuk vinden om eens te zien hoe het boekdrukken op dit soorten persen

   tot stand komt. (ik ben een offset man, de laatste keer dat ik achter een boekdruk pers stond was in 1980 geloof ik).

   Met vriendelijke groet,

   jan Evers

 2. Bij mijn C & P zijn de geleiders en het fundament inderdaad uit één stuk gegoten. Er zijn leren riemen over de geleiders gespannen om op Hollandse hoogte te kunnen drukken. Bij elke nieuwe druktaak stel ik de hoogte opnieuw in door de riemen wat op te hogen met 1 of meer stroken tape die er ook weer makkelijk af te halen zijn. Het ongelijkmatige inkten kan komen doordat de klossen van de rollers onregelmatigheden hebben of doordat de geleiders oneffenheden hebben. Succes!

  Beantwoorden
 3. Beste Drukkers, kan je bij deze pers de degel kantelen om hem af te stellen? Het eenzijdig inkten lijkt op een hobbelig geplakt cliché of op een scheve degel. Te zachte rollers is ook vervelend, en waarom geen vette messing lijnen mee laten inkten naast het drukoppervlak? Hulde aan de oude drukkers!

  Beantwoorden
 4. Thomas, dank voor je aanvulling. Als Jan pech heeft dan kunnen de geleiders van de Chandler & Price helemaal NIET versteld worden. Deze zijn in 1 stuk met het fundament mee gegoten. Ik zou wel een foto willen zien welke C&P het is. Mocht het nou helemaal niet lukken kom ik gewoon even kijken of ik on the spot hulp kan bieden.

  Beantwoorden
 5. Niet prutsen maar nieuwe geleiders laten draaien. Dat kost je max € 20,- Om de juiste maat te bepalen meet je tussen fundament en rol de Hollandse hoogte met een rollenhoogtemeter of met een letter in groot font. Als je ook Franse hoogte gebruikt een extra setje laten draaien. Dit is de enige en juiste manier. Leren bandjes is een lapmiddel, het kan maar is niet juist.

  Beantwoorden
 6. Ik heb al meer dan 40 jaar een kleine degelpers en plak op de rollenbanen Hansaplast of Leukoplast, is lekker stroef (niet die plastic soort maar die ouderwetse geweven soort). Rollenbaan goed vetvrij maken en opplakken en vervolgens goed op letterhoogte stellen. Na verloop van tijd wordt het Hansaplast vet en vies, gewoon nieuwe aanbrengen. De rollenklosjes slippen dus niet meer en wat je ook moet doen is de klosjes aan de assen van de rollen vastzetten, anders slippen de rollen alsnog en daar gaat het nou juist om.

  Ik heb gaatjes in de klossen geboord en een schroefdraad getapt en met boutjes vastgezet aan de assen.

  Let op! Je ROLLEN GOED AFSTELLEN is het belangrijkste in de boekdruk. Ik kom al jaren bij diverse drukkers over de vloer en de rollen staan altijd te zwaar of niet goed! ——— Succes

  Beantwoorden
 7. Even een reactie op Rutger’s commentaar. Veel drukpersen waren standaard voorzien van leren riempjes waarover de rollen liepen. De metalen rollenbanen + de dikte van het riempje brachten de rollen op de juiste hoogte. Dan kan er met behulp van een strookje papier meer of minder tussen het leren riempje en de rollenbanen schraler of vetter gedrukt worden. Het is natuurlijk van belang erop te letten dat de rollenklosjes geen vlakke kanten hebben etc.

  Beantwoorden
 8. Zoiets kan echt aan van alles en nog wat liggen. Zijn de meelopers rond, is je bed schoon, is je clichewit vlak aan de onder,- en bovenzijde, is je plakspul tussen clichewit en cliche vlak, worden je inktrollen goed aangetrokken.

  Ga je leer aanbrengen dan heb je helemaal geen inkt meer.

  Succes.

  Beantwoorden
 9. Ik heb met succes een hele goede kwaliteit leren riem gekocht bij De Mof op de Haarlemmerdijk en die met een heel scherp mes in stroken gesneden die de breedte heen van de rollenbanen en onder en bovenin de gaatjes geponst die nodig zijn om het riempje op te spannen.. De rollenbanen ontvet met aceton, een heel dun laagje spuitlijm erop gespoten, de riempjes aangebracht en opgespannen. De spuitlijm helpt het zijdelings verschuiven van de riempjes te voorkomen. Maar leren riempjes zwellen op bij temperatuur en luchtvochtigheid verschillen, dus ideaal is het nooit…

  Beantwoorden

Plaats een reactie