Techniek

Britt
britttroonbeeckx@hotmail.com

6 november 2017

Letterpress vraagjes van een groentje

Kan iemand mij informatie geven over enkele dingen i.v.m. letterpress? Ik ben namelijk zeer nieuw in deze stiel en heb maar net een trapdegel aangekocht. Ik ben enorm leergierig en gedreven maar ik ben een beetje in de war.

Ik kan wel informatie terugvinden op het internet maar er is ZOVEEL verschil en ik weet het gewoon niet meer.

Wat is het beste papier?
350 gr? 400 gr? 600 gr? 100% katoen is duur, zover ben ik. Maar zijn er opties die minder duur zijn en toch een prachtig resultaat geven voor oog en gevoel…?

Ik ben op zoek naar stevig (voorlopig) wit papier dat een mooie afdruk en een mooi reliëf geeft dat prijs/kwaliteit het best is voor:
Visitekaartjes
Uitnodigingen
Geboortekaartjes
Labels/Tags
Verjaardagskaarten/Feestdagen en dergelijke
(ook die goed zijn om te vouwen als een echte kaart)

Bij alle ‘kaartversies’ had ik ook graag enveloppen (vierkante versies en 15 × 15 – 20 × 20) gevonden. Iemand daar goede tips waar ik deze best bestel (waar grote maar ook kleine oplages mogelijk zijn)? En graag had ik ook enveloppen gevonden in fluo kleur (liefst België/Nederland tenzij de verzendkosten schappelijk zijn)?

Laat maar komen… alles dat over letterpress gaat sta ik voor open (als ik er wijzer van wordt) 🙂

En als mensen informatie hebben waar ik best polymeerplaten aankoop (ook weer België/Nederland), dan weet ik dat ook zeer graag (ik heb een acquaquick ii gekocht dus zoek ze zelf te belichten/wassen/drogen).

Informatie hoe ik best de negatieven maak zoek ik ook nog:
Ik las over de pixma printer dat dit wel zeer goed werkt op verschillende websites/forums? youtube??
Of zijn er ‘betaalbare’ andere/betere opties?

Alvast bedankt aan iedereen die mij uit de nood wil helpen 🙂

7 gedachten over “Letterpress vraagjes van een groentje”

 1. Hallo Britt,

  Mocht je negatieven nodig hebben voor de polymeerplaten, dan draai ik nog steeds films uit op een filmrecorder. Even googlen op “filmuitdraai” en dan weet je meer. Met papier voor letterpress ben ik helaas niet zo goed bekend. Enveloppen zou je kunnen vinden bij Palmpapier.

  Beantwoorden
 2. Hoi Britt, Voor papier en enveloppen kun je het beste eens een uurtje Google afstruinen. Ook op deze site vind je goede adressen. Er is enorm veel te koop. Wellicht kun je lokaal eens op zoek gaan naar een drukker die je aan wat materiaal kan helpen. Ik weet niet waar je woont, maar je zou best eens even bij mij in Helden aan mogen komen.

  Ik bestel mijn polymeer bij Jet Europe, maar volgens mij heb je dan een BTW nummer nodig. Wellicht zou je eens ergens een plaatje kunnen laten maken (bv Repro Hermans of MoetMoet) en daarmee ervaring opdoen op de degel. Kun je daarna het maken van de platen onder de knie krijgen.

  Ik gebruik zelf een Epson 1400 printer met AccuRip software. Eigenlijk bedoeld voor zeefdruk, maar dient mij prima!

  Ik heb er zelf enorm veel aan gehad om onder begeleiding van een ervaren drukker aan de slag te gaan op de degel. Eerst een Adana en nu verschillende trapdegels. Ik heb zo ook langzaam kunnen opbouwen met al het materieel. Al met al kan het behoorlijk in de kosten lopen als je alles tegelijkertijd moet aankopen. Door beetje bij beetje aan te schaffen heb ik me de verschillende vaardigheden als maken van plaatjes en werken met de pers stap voor stap eigen kunnen maken.

  Verder gebruik ik nog regelmatig de bekende bruine boekjes uit ik meen de jaren 60. Deze zijn voor ons nog steeds actueel. Een ander aardig boek als je wilt drukken is letterpress now.

  Succes!

  Beantwoorden
 3. De Pixma iP7200 printer van Canon (formaat A4) gebruik ik al jaren en de afdrukken zijn van een uitstekende kwaliteit. Ik heb er foto’s op afgedrukt voor diverse tentoonstellingen. De printer is niet duur, maar bij fullcolor zijn de kosten aardig hoog.

  Beantwoorden

Plaats een reactie