Techniek

Henk Kurstjens
henk.kurstjens@ziggo.nl

24 mei 2016

Mailander boekdruk cilinderpers

image

Onlangs heb ik aan mijn verzameling deze prachtige in showroom staat werkende boekdruk cilinderspers toegevoegd. Het betreft een Mailander boekdruk cilinderpers met handoplegging uit 1.908 met machinenummer 2.078.

Mijn vraag is, zijn er meer mensen die dezelfde handbediende boekdrukpers hebben, of wie kan mij meer vertellen over de historie van deze boekdrukpers. Zover ik nu weet is Mailander in het verleden overgenomen door KBA.

Iedere informatie is welkom. Alvast dank.

9 gedachten over “Mailander boekdruk cilinderpers”

 1. Het klopt dat Tetterode destijds ook de Mailander boekdrukpers heeft verkocht. Maar heel kort omdat andere machines destijds beter in het programma pasten. Mailander was later vooral bekend door de perfecte offsetproefpersen. Het was een concurrent van Steinmesse & Stollberg uit Nürnberg.

  Beantwoorden
 2. Wat een toeval Fred,

  Mijn pers staat nu ook in Roermond.

  Geloof je gelijk dat je er sluitend op kan drukken, de grijpers werken perfect en de cilinder valt even stil om het vel goed in te leggen.

  Je mag best eens komen kijken hoor, heb ook diverse handdegels en trapdegels.

  Groet Henk

  Beantwoorden
 3. Hallo Henk, inderdaad een mooi exemplaar!

  In begin ’60ger jaren heb ik er volop op gedrukt, destijds stond er zo een in het praktijklokaal op de “school voor nuttige en beeldende kunsten” te Roermond.

  Als je zuiver met de hand kon inleggen (vergt enige oefening!) was sluitwerk geen probleem.

  Moeilijkheidsgraad was dundrukpapier op bijna het volle persformaat…

  groet van Ferd.

  Beantwoorden
 4. Hallo Sander.

  Dank voor uw informatie. De foto’s zijn gemaakt op locatie bij koop, de pers is afgelopen vrijdag bij mij aangekomen in Midden-Limburg. Helemaal compleet, werkend en in zeer mooie staat. Zelf heb ik het vermoeden dat het vliegwiel eens is vervangen en de pers ook in de stoomtijd heeft gedraaid. Ik ben benieuwd naar het aantal geproduceerde exemplaren en hoeveel er nog zijn overgebleven na meer dan 100 jaar.

  Het ligt in de bedoeling met een bepaalde tijd een boekdruk museum op te zetten met werkende handdegels, trapdegels, cilinderpers, foliepers, snijmachines enz. enz. Alles handbediend.

  Groet Henk

  Beantwoorden
 5. Beste Henk,

  Wat een prachtige pers!

  In de grafische machinedocumentatie van Tetterode (nu ondergebracht bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam) zit een beetje documentatie over Mailander:

  454

  Mailänder, Stuttgart, Duitsland – press – snelpersen – catalogi, folders – 1910/1915 – 3 stukken

  Je moet er voor naar Amsterdam om er achter te komen wat net precies is, ben ik bang…

  Beantwoorden

Plaats een reactie