Techniek

Willeke Beekmans
willekebeekmans@hotmail.com

17 oktober 2014

Maken van films voor polymeerplaten

Al een tijdje probeer ik een geschikte film te maken om een polymeerplaat mee te maken. Ik kom al aardig in de buurt maar het zwart is nog steeds niet dekkend genoeg.

Ik heb op melksheets geprint met een laserprinter en met densitone-spray zwarter gemaakt. Dit ging erg goed, alleen bij grote zwarte oppervlaktes werkte dit minder goed, dan werd het niet egaal zwart.

Ook heb ik geprint op overheadsheets voor een inkjetprinter, deze heb ik in een canon pixma en een epson stylus geprobeerd. Bij de canon was het helemaal niet zwart genoeg en bij de epson ging dit soms wel en soms niet goed, maar zag je vaak nog licht doorheen, ook wanneer ik 2 velletjes op elkaar legde.

Zijn er mensen bij wie dit wel goed lukt, en zo ja, wat voor printer gebruikt u, en wat voor sheets?

Hopelijk kan iemand me verder helpen, bedankt alvast!

8 gedachten over “Maken van films voor polymeerplaten”

 1. Hoi Christien,

  Ik wil je hartelijk bedanken voor je advies over het maken van films voor polymeerplaten. Want ondanks de eerdere negatieve reacties, blijkt het inderdaad toch mogelijk om thuis films te maken. En met net zo mooie resultaten als dat ik ze ergens (voor toch redelijke bedragen) laat printen. Ik moet wel 2 sheets op elkaar plakken om het echt donker genoeg te krijgen, maar het resultaat is uitstekend en ik ben ongeveer 75% goedkoper uit. Dus ik ben erg blij met je reactie!

  Hartelijke groeten,

  Willeke Beekmans

  Beantwoorden
 2. Beste Willeke,

  Dat van die oudere printers klopt wel de inkten zijn transparanter geworden, maar ik begrijp dat je over een Canon Pixma beschikt? Dat is een prima optie.

  Het enige wat je nodig hebt is de juiste film, Copyprint film van Agfa doet het prima en is te koop bij Screenproducts (Google maar even).

  De digitale voorbereiding is uiterst belangrijk.

  1e: Maak je negatief bestanden aan in Photoshop op 1200 dpi en in RGB (dit in tegenstelling tot wat we in de grafische wereld gewend zijn) zorg dat het zwart R 255 G 255 en B 255 is dan heb je het zwartste zwart met alle kleuren erin, want bij uv licht moet je alle kleur ook weg filteren.

  Voor het printen van het negatief stel je de printer in op mat foto papier, de hoogste kwaliteit, en bij kleuropties zet je alle sliders helemaal open, dus helemaal naar rechts, dan geeft de printer de grootste hoeveelheid inkt.

  Je hebt nu een negatief waar door je voor een tl buis de buis een klein beetje kunt zien, dat is sterk genoeg voor een goede plaat belichting.

  Afhankelijk van het type buizen in je polymeer machine en het soort plaat is een belichting van 160 tot 200 seconden goed, wassen moet je proefondervindelijk vaststellen.

  Veel succes en laat nog even weten of het gelukt is.

  Met vriendelijke groeten,

  Christien de Haan

  Beantwoorden
  • Hoi Christien,

   Kijk, dit is eens een nuttig advies. Ik ga dit gelijk eens proberen, ik laat het weten of het gelukt is. Bedankt voor de reactie!

   Vriendelijke groet,

   Willeke

 3. Bedankt voor de reacties, ik ga toch nog even verder op zoek, want ik geloof toch dat het moet kunnen. Ik heb inderdaad ook gehoord dat je beter een oudere printer kunt gebruiken dan een moderne. Ik zoek nog even verder.

  Beantwoorden
 4. Als je goede polymeerplaten wilt maken, en kwaliteitsdrukwerk wilt leveren, dan zijn films gemaakt door een professionele leverancier de enige oplossing. Zoals John en Martijn al aangeven, je kunt van alles maken met laserprinters en spuitbussen, maar 1200 Dpi krijg je er nooit mee!

  Beantwoorden
 5. Goed advies van John Cornelisse. Weliswaar zijn er nog methodieken met laserprint op speciale film in omloop, maar die berusten op het gebruik van de toner van vroeger. Dat ljikt ook te gelden voor inkjet. In beide gevallen bieden de huidige ‘moderne’ toners te weinig dekking, en krijg je nooit een scherpe polymeer.

  Beantwoorden
 6. Beste Willeke

  er zijn nog voldoende leveranciers van film, en best goedkoop ook.

  je hoeft helemaal niet zelf te modderen.

  bijvoorbeeld:

  maak een pdf of jpg en stuur het naar ElhapƩ in IJzendijke, je krijgt het per post thuis

  prima film, en geen probleem met je polymeer.

  er staat een heel lijstje op deze site.

  veel succes

  Beantwoorden
  • Beste John,

   Bedankt voor je reactie. Ik weet natuurlijk dat ik het ook ergens kan laten drukken, maar heb ook gehoord dat je dit makkelijk thuis kunt doen. Vaak betaal je opstartkosten en ben je alsnog best veel kwijt. Op de site van Elhape kan ik nergens iets aanklikken, dus ik zie nergens een lijstje.

   Vriendelijke groet,

   Willeke

Plaats een reactie