Materiaal plaat etspers

Graag raad voor het vervangen van de plaat van mijn drukpers. De pers die ik heb heeft een plaat van 50 cm breed op 60 cm lang, in wezen goed om A3 formaat etsen te printen maar is ietwat onwennig om vlot mee te werken.

Ik had gelezen dat een harde plastic plaat (bv Trespa) de meest gebruikte is, maar kan deze ook vervangen worden door bv een bekistingsplaat die gebruikt wordt om betonbekistingen te maken, van 22 mm dik? Of is de kans op vervorming van de plaat te groot?

9 gedachten over “Materiaal plaat etspers”

 1. Mijn eigen pers is van Artley. De man daar heeft mij toen gezegd dat indien nodig Trespa een goede vervangende plaat materieel is.

  Beantwoorden
 2. Beste Roger, simpel is om trespa op maat te laten leveren.
  Beter is nog Morbida Morbida, een zeer sterk materiaal gevormd uit een stapel papier van 100 cm hoog, onder zeer hoge druk, met toevoeging van kunsthars, wordt samengeperst tot 11 mm.
  Morbida morbida wordt in kerncentrales gebruikt als isolatie, maar voldoet ook prima op een etspers.

  Beantwoorden
 3. Dag Roger,
  Een volkernplaat is een ideale plaat voor een etspers. Ik gebruik die al heel veel jaren en er is nog geen enkele beschadiging aan de plaat. Voor een pers van 50 cm is een plaatdikte van 1 cm nodig.

  Beantwoorden
 4. Ik heb iets dergelijks ooit geprobeerd. Was geen goed idee. Het hout is niet compact genoeg. Het wordt – bij het drukken van etsen – onder de hoge druk in elkaar geperst, je krijgt kuilen/deuken in het hout en de houten plaat is daarna niet goed meer tussen de rollen door te draaien. Het kan wel bij hoogdruk, denk ik , omdat je daar veel minder druk voor nodig hebt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie