Techniek

Gemma
ge.oosterhof@gmail.com

16 maart 2020

Mijn walsen roesten, wat hieraan te doen?

Ik heb een poosje terug een mooi klein etspersje gekocht. Er zaten al wat roestplekken op maar ik heb de pers altijd goed ingesmeerd met kogellagervet. Toch roesten de walsen verder. Heeft iemand een tip voor mij hoe ik de roest kan verwijderen (misschien door de walsen te schuren?) en voorkomen dat het door roest (naast het invetten uiteraard)

Alvast hartelijk dank!

6 gedachten over “Mijn walsen roesten, wat hieraan te doen?”

 1. Ik zie hier een paar keer turtlewax staan ter bescherming van de etsrollen. Maar welk product precies? Turtlewax heeft een hele waaier aan producten…

  Beantwoorden
 2. Ik verwijder oppervlakkige roest met een mengsel van 1/3 deel verse citroensap en 2/3 deel witte azijn. In een glazen potje doen en goed schudden. Ik gebruik nooit staalwol, maar de echte Scotch Brite groene sponzen. Scotch Brite verkoopt deze ook in vellen van 10 x 15 cm, alsook een bruine (grovere) versie (verfgroothandel, of professionele verfhandel). Dus ik begin met bruin, daarna naar groen. Goed vochtig houden en in een draaiende beweging reinigen. Meteen droogwrijven met doeken en dan WD-40 spuiten en dat inwrijven. Na elk gebruik van mijn persen, spuit ik het bed in met een beetje WD-40 en wrijf dat met een stuk papier uit. Dit vormt de beschermende laag. Staalwol verwijdert uiteindelijk metaal, Scotch Brite doet dat niet.

  Beantwoorden
 3. Beste Jan,
  Staalwol is geen schuursponsje.
  Als je brasso met naaimachineolie mixt en met een dot staalwol wrijft, kan dit prima.
  ik doe er ook mijn etsplaten mee 🙂
  Rustig draaiende beweging, niet teveel druk zetten.

  Goeie tip, Rustyco. Kende ik nog niet

  Beantwoorden
 4. Wat handig is, is met een flinke dot staalwol brasso en wat olie erbij de walsen aan te pakken. Rustig ronddraaiende bewegingen maken.
  Roestplekken blijf je wel zien, maar wrijf zolang door ( hardnekkige plekken met een koperborstel, geen staalborstel) tot het oppervlak van de wals egaal is, geen uitstekende oneffenheden.
  Vergeet niet de onderste rol te doen.
  Schoonmaken met wasbenzine en dan Turtlewax ruim aanbrengen op de wals. Laten drogen en dan met katoenen doek, oude handdoek, goed uitwrijven.
  Na afloop de pers iets op druk zetten en een paar keer over een grote katoenen doek laten lopen.
  Nu kan het vilt er op en is de pers drukklaar.
  De turlewax beschermd de wals tegen roesten en als je dit 1 keer per jaar doet is voldoende.
  Succes

  Beantwoorden
  • Ai Tim,

   Staalwol en Brasso?
   Zo worden de walsen geschuurd en het oppervlakte ruw gemaakt.
   Er is een fantastische roestoplosser die alleen roest oplost en het metaal met rust laat: Rustyco. Google maar eens.
   Daarmee heb ik een volledig geroeste drukpers weer blinkend schoon gekregen, dit middel is ook nog roestwerend.
   En inderdaad geen staalborstel gebruiken maar een messingborstel (of koperborstel) om krassen en beschadigingen te vermijden.

Plaats een reactie