naam lettertype…?

Dit lettertype werd veel gebruikt bij het drukken van zeventiende en achttiende – eeuwse boeken, lijkt sterk op de Garamond maar de A loopt niet spits uit, heeft een “kapje”.

Kan iemand met zekerheid zeggen welk lettertype dit is?
(of tóch de Garamond?)

Met dank!

9 gedachten over “naam lettertype…?”

 1. De tweede foto is uit een reeks van 68 boekbanden, gespreid ( gedrukt ) tussen 1643 en 1845…moet dus een vroeg lettertype zijn ( begin 1600 of zelfs vroeger ) én een letter die gedurende 300 jaar véél werkt gebruikt bij het drukken van religieuze en wetenschappelijke werken…

  Beantwoorden
 2. Caslon startte in 1720, deze uitgave is uit 1734, Caslon baseerde zijn letters op wat er op het continent gebeurde, dus het lijkt mij sterk dat drukkers in Nederland bij meneer Caslon hun letters kochten. Vergeet ook niet, dat stempelsnijders gewoon letters ‘sneden’ en er geen naam aan verbonden. Dat is pas later het geval.

  Beantwoorden
  • Hoi Thomas,

   Daarom zeggen we ook niet dat het Caslon is; maar als je weet dat één van zijn ontwerpen op dat lettertype lijkt kun je misschien verder uitzoeken bij wie hij zijn inspiratie vandaan haalde. Verder heb je een goed punt over de benaming van de letters.

  • Precies, Joris. De originele letter gaan we niet vinden want die bestaat niet meer. De Caslon (zelfs al is het een kopie) lijkt er in elk geval meer op dan de Garamond.

 3. Dank je Thomas, interessante link. Maar ik weet wie Albertus Seba is, heb zijn uitgaven gerestaureerd. Het gaat me om de naam van dit lettertype, dit kom ik tegen in drukken van begin 17 de tot en met laat 18 de eeuw. Enig idee ?

  Beantwoorden

Plaats een reactie