Techniek

cees elzinga
ceeselzinga@gmail.com
0513436590

21 mei 2020

Ombouw etspers MT-60 naar hoogdrukpers

Ik heb een MT-60 etspers (bouwjaar 1992) en maak daar al jaren houtsnedes mee. Helaas is de minimale druk gelijk aan het gewicht van de bovenrol. Ik zou de pers graag voorzien van een paar geschikte veren of iets anders zodat ik de pers ook kan gebruiken bij veel lagere druk.

Is daar iets voor de koop? Heeft iemand hier ervaring mee?

7 gedachten over “Ombouw etspers MT-60 naar hoogdrukpers”

 1. Tim heeft natuurlijk gelijk; met een baren kan ook. Maar ook zo’n ding heeft nadelen.
  De pers kocht ik destijds van mensen die er nog diezelfde dag van af wilden en ik dacht toen nog dat ik zou gaan etsen maar mijn partner had geen zin in al die chemie.
  Ik ga aan de slag met jullie suggesties en ideeen.
  Heel hartelijk dank voor jullie tijd en aandacht.

  Beantwoorden
 2. Dag John en Hugo,
  Jullie suggestie gaat de bovenwals van de pers omhoog brengen maar eenmaal omhoog gebracht, kan de druk op de houtsnede toch niet instelbaar lager worden dan het gewicht van de bovenwals.
  Eigenlijk werk ik nu al met twee latten om de wals zo hoog te brengen dat de houtsnede (4 mm berkentriplex) verlijmd op een plaatje mdf (12 mm) makkelijk onder de rol door kan. Ik kan nu de spindels waarmee de druk van de bovenwals geregeld kan worden helemaal los draaien – de druk wordt dan gelijk aan het gewicht van de bovenwals. Ik zou nu graag de druk op de bovenwals verminderen en dat gaat dan nog steeds niet.
  Ik vermoed dat ik eigenlijk twee drukveren moet installeren om de wals verder omhoog te drukken. Als dat kan, kan ik daarna met de spindels de wals weer naar beneden drukken zodanig dat de druk op de houtsnede betrekkelijk laag wordt.

  Beantwoorden
  • Beste Cees,

   Ik denk dat je het probleem anders moet benaderen. Vergelijk de manier waarop een boekdruk-proefpers werkt: daar loopt de cilinder over twee lijsten, en heeft dus een vaste hoogte. De druk varieer je door de legger aan te passen. Het gewicht van de cilinder doet niet ter zake.
   Een legger kun je natuurlijk niet installeren op een etspers. Wat je wel kunt doen is de bovenwals zover omhoog brengen dat de druk geschikt is voor de lichtste vormen die je wilt drukken. Voor zwaardere vormen kun je dan je vorm ophogen door er een of meer velletjes papier onder te leggen.

  • Dus de drukvorm is 16 mm hoog.
   Dan neem je twee geleiders links en rechts die 18 of 20 mm hoog zijn en legt over de drukvorm een vilt van 2 mm, en naar gelang gewenste druk, leg je onder de drukvorm 1, 2, 3 of vier bladen tekenpapier.

   Maar is het niet eenvoudiger een hoogdruk te af te drukken met behulp van een ‘Japans wrijf kussentje’?
   Een etspers die geen extra voorzieningen heeft om de bovenwalsdruk te verminderen ( minder dan het gewicht van de wals) is het best om etsen te drukken.

 3. Beste Cees,
  Wij bij Polymetaal maken al onze persen standaard met veerdruk onder de bovenwals. Maar waarschijnlijk kan het ook anders. Je kunt er ook een soort proefpers van maken door aan beide zijkanten van het bed een strook materiaal aan te brengen met de dikte van de drukvorm, of iets meer. Je zorgt dan dat de tractie (aandrijving) verloopt via die stroken.
  Groet
  Hugo

  Beantwoorden
 4. Bij het woord “hoogdrukpers” moet ik denken aan een pers voor het drukken van loodletter op hollandse hoogte.

  Maar dat blijkt hier niet het geval.

  Om de druk aan te passen, kunnen twee latten aan beide uiteinden van de rol, de drukrol omhoog brengen, en zo de druk op de houtsnede verminderen.

  Onder de lagers van de rol, kunnen ook houten blokjes worden geplaatst.

  Verder kan ook ingevocht papier zorgen voor een betere en zwartere inktafdruk.

  Beantwoorden

Plaats een reactie