Techniek

Coen
cfransen@zeelandnet.nl

23 december 2016

Onbekend instrument

Bij een aangeschafte partij loodzetsel zat een voor mij onbekend instrument. Ogenschijnlijk een instrument om een pers te smeren met olie.

Vraag is nu, voor welke pers en is het instrument compleet zoals het is afgebeeld?

10 gedachten over “Onbekend instrument”

 1. Wat een reacties allemaal. Leuk! Ik zal het object tweede kerstdag nader omderzoeken en kijken of het om olie of vet gaat. Prettige voortzetting allen.

  Beantwoorden
 2. De olie loopt er niet uit, als je het dopje er af neemt zit er een rubber kokertje in (met een kettinkje aan) dat dit belet, neem dat er uit om te vullen natuurlijk zodat het daarna terug boven de olie geplaatst wordt en niet onder de olie blijft zitten, dat is nogal vanzelfsprekend, maar ja toch even vermeld voor de zekerheid.

  Beantwoorden
  • Aha! Dat verklaart het dopje, wat ik nog nooit op een vetspuit heb gezien. Zonder dopje loopt de olie er neem ik aan gewoon uit, als hij niet rechtop staat? Of zit er een soort terugslagklep in?

   Hij ziet er overigens wel precies hetzelfde uit als vetspuit…

   Dank voor de opheldering!

 3. Op veel assen en andere plaatsen kan je op veel machines nippels vinden, met daarin een kogeltje om het reservoir af te sluiten.

  Bijvoorbeeld op een monotype-zetselgietmachine zitten er op diverse plaatsen, en ook om de lagers van electromotoren te smeren.

  die nippels passen in de holte aan het eind van de vetspuit.

  de vetspuit wordt op de nippel gezet, en aan de achterzijde wordt er druk op gezet. Dan kan het vet naar de as vloeien.

  Aan de achterzijde kan de deksel eraf, en is het mogelijk het vet aan te vullen wanneer dat op dreigt te raken

  Er zijn verschillende systemen van in de handel, ook met patronen vet, die snel verwisseld kunnen worden.

  Beantwoorden
  • Vetspuit voor gebruik op rond-uitziende smeernippels, werd vroeger veel gebruikt, Zeker niet wegdoen. Gebruik een lithium vet zeker geen zwart vet, wat een tijdje het van het was. Lithium vet (licht geel) is een het beste vet , en kan voor alles gebruikt worden.

 4. Beste Coen,

  Niet voor olie, maar voor vet. Dit is een stootvetspuit: vullen met een patroon, mondstuk op een smeernippel plaatsen, flink duwen… klaar.

  De meeste vetspuiten zijn groter, met een hefboom om voldoende druk te genereren.

  Beantwoorden

Plaats een reactie