Techniek

Loes van der Meer
bloesemkaarten@gmail.com

2 april 2018

Onderlegwit bij corps 36/28, hoe werkt dat?

Onlangs heb ik een corps 36/28 gekocht en ik vond al in het boekje Letterzetten vaktheorie dat er onderlegwit geplaatst moet worden, daar waar baardwit ontbreekt.

Maar nu vraag ik me af of onderlegwit een apart soort wit is, of dat daar interlijnen voor gebruikt worden?

7 gedachten over “Onderlegwit bij corps 36/28, hoe werkt dat?”

  1. Dat hoogwit werkt, maar dan enkel bij Monotype fonts… Bij handletter van LA, Enschede of andere lettergieterijen is de diepte van matrijzen meestal dieper, en dan past Monotype hoogwit niet…,

    Beantwoorden
  2. stochting lettergieten te westzaan giet in combinatie met overhangende letters zgn hoogwit. in verband eventueel (kleine) hoogte verschillen van verschillende gietsels verdient het aanbeveling hoogwit gelijk te gieten met letters

    Beantwoorden
  3. Loes, verstandig zou ook zijn om eens op een zondagmiddag een kijkje te nemen op de zolder van het Museum Meermanno, we staan daar wisselend met oude (jong van geest) handzetters en drukkers veel te vertellen over het oude grafische vak, we kunnen zelfs tonen hoe het wit werkt, als je even mij een mail zend dag en tijd, kan ik je (gratis) ontvangen op de zolder, iedere zondag van 12.00 – 16.00 uur, Prinsessegracht 30 Den Haag, tram 9 en 16 stoppen bijna voor de deur.

    Beantwoorden
  4. Beste Loes, Thomas heeft gedeeltelijk gelijk, maar onderlegwit is niet het zelfde als gewoon wit.

    Het kan zijn dat bij 36 op 28 pt gegoten er bepaalde letters overhangen er dat er dan de kans ontstaat dat deze bij het drukken afbreken.

    Beantwoorden
  5. Nee, het gaat om gewoon wit, maar het betekent dat je wat meer werk hebt om je zetsel op te bouwen. In dit geval is de letter op 28 pt en op 36 pt gegoten, er blijft dan een ruimte van 8 pt over om op te vullen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie