Techniek

Els
els.verwimp4@telenet.be

7 januari 2018

Ondervulling legger

Weet iemand van jullie welk materiaal je best gebruikt als ondervulling voor de legger?

Ik ben gestart met een trapdegel en gebruik momenteel gewoon A4 papier op de legger om een sterkere indruk… maar dit is blijkbaar niet echt de beste manier…

4 gedachten over “Ondervulling legger”

 1. Hallo, deels eens met Thomas, wij deden altijd 2 vellen 200grs natuurkarton “onderop”, velletje of 2 of 3 houtvrij schrijf 80 grs, dan een casing spanvel.

  e.e.a natuurlijk afhankelijk van het te drukken materiaal,licht afdruk beginnen natuurlijk daarna voorzichtig spanning opvoeren…

  Beantwoorden
  • Met de bovenstaande eens, maar . . . . vergeet niet 2 spanvellen te gebruiken, het 2 de soanvel gebruik je om het toestel (het vel waarop je de ongelijkheden in druk kunt wegwerken) te bevestigen.

 2. Ha Els, ik heb het in het ‘Handbuch für Buchdrucker’ van Friedrich Bauer, uitgegeven in 1933, opgezocht. Volgens Bauer bestaat de legger in de regel uit één of twee vel karton en twee of drie vel licht- tot middengewicht papier.

  Zelf gebruik ik meestal 2 vel 300 g papier, met daarop 2 vel 80 g, waarover het spanvel komt.

  Wanneer je zachte papiersoorten drukt, is een harde legger beter, wanneer je harde papiersoorten drukt is een zachte legger beter geschikt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie