Techniek

Rob de Jong
robbydejong48@gmail.com
0629330382

7 april 2017

Onderzoek steendrukpers

De Historische drukkerij van Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord bezit sinds kort een steendrukpers.

Wij kunnen er echter geen merk of bouwjaar op terug vinden en vragen u of er iemand is die hier meer over kan vertellen.

Ook vragen wij wat de functie is van de ijzeren beugel ter linkerzijde met rolletje.

7 gedachten over “Onderzoek steendrukpers”

 1. Ik heb twee persen van dezelfde maker, maar helaas is er op beide persen ook geen merk of bouwjaar terug te vinden. Het enigste dat ik weet ik dat het Engels handpersen zijn.

  Toch zie ik ook een verschil. De handgreep op jullie pers is verhoogd waardoor je véél minder snel last van je rug zal krijgen. De beugel ontbreekt echter ook bij mijn persen. Op één van deze hangt er wel nog steeds een bevestigingsplaatje.

  Hopelijk komen we via deze weg ooit nog te weten wie de maker is van deze persen.

  Beantwoorden
 2. Ik heb vroeger nogal wat jaren op zulke persen gedrukt. De mijne, type Engelse handpers met een drukformaat van 80 x 100 cm, stamde uit 1830, dus zowat een oerpers, Zwaar werk bij hele grote formaten, want er zat geen vertraging op. Maar ook een prima dagelijkse work-out! Door het directe gevoel met het drukverloop kon je juist heel gevoelig werk – met name krijtlitho’s (met heel veel meer dan 50 tinten grijs!) – drukken. De getoonde pers is door de wel aanwezige vertraging een luxe steendrukpers. Neem gerust contact op voor meer informatie.

  Beantwoorden
  • Er zijn wel een aantal overeenkomsten maar ook een paar duidelijke verschillen. Zo zit de slinger op een heel andere plaats. Maar bedankt voor het meedenken. Het zou dezelfdefabrikant geweest kunnen zijn. We onderzoeken het verder.

 3. This part is intended to lock the initial position of the table. Before the lever is down, the table can not move. When the lever is down, the table rolls over this device.

  With friendly greetings from Germany

  Arsentij Pawlow

  Beantwoorden

Plaats een reactie