Techniek

Jessica Reurich

14 maart 2017

Opknappen oude Continental Typmachine: wie? Waar? Hoe?

Ik heb een mooie oude Continental typmachine van mijn opa. Hoewel de emotionele waarde het grootst is, zou ik het toch ook leuk vinden als ik hem weer mooi schoon en werkend zou kunnen krijgen en er meer informatie erover zou kunnen vinden.

Het model is Breitwagen en het serienummer is 589523-IV (volgens mij is hij in 1936 gemaakt). Wie zou mij kunnen vertellen waar ik de typmachine zou kunnen laten opknappen of is er iemand die mij erbij kan helpen? En zijn er mensen met meer info over deze typmachine?

10 gedachten over “Opknappen oude Continental Typmachine: wie? Waar? Hoe?”

 1. Beste,
  Ik heb sinds gisteren een typemachine Continental van 1936. Duitse makelij
  Een prachtige machine maar vuiten een paar toetsen doet hij het niet meer…hebtu enige tips? Ik heb 60euro hiervoor betaald maar daar gaat het niet om, ik was er onmiddellijk verliefd op! Zou ik deze nog kunnen verkopen met een kleine winstmarge? Krijg ik ze niet verkocht, dan heb ik alvast een mooi plaatsje thuis.
  Dankjewel om de moeite te nemen om dit te lezen
  Alvast bedankt en mvg,
  Pats Cornelis

  Beantwoorden
 2. Hoi,

  ik heb een typemachine uit 1939. hij doet het opzich prima. alleen elke na 1 letter moet ik op spatie drukken (gaat niet automatisch verder) en vaak komen de letters op elkaar. weet iemand wie ik er naar kan laten kijken?

  Beantwoorden
 3. Bij toeval kom ik hier terecht en indien er belangstelling is voor de historie van de Continental schrijfmachine, mail mij dan sjoch-museum@hotmail.com
  Ik heb in Gytsjerk een museum van schrijfmachines waarvan circa 250 tentoongesteld zijn.
  Tevens krijg ik zeer regelmatig verzoeken om machines te repareren of schoon te maken. uit het gehele land en daar buiten.

  Beantwoorden
  • Beste Rijk van Dijk;

   Ik komb via en omweg op deze site. Ik heb de volgende vraag Ik heb een Remington met serienummer LL33757; ik kan op de site van Remington niets vinden waardoor ik de machine kan dateren ( ik heb wel de site gevonden met hun serienummers, maar vond niet het betroffen nummer. Kunt u mij helpen? Mvrgr Henk van Petersen

 4. Beste Jessica,

  Gefeliciteerd. Je bent in het bezit van de Rolls-Royce onder de schrijfmachines. Voorzichtig met die plant daar! Zand, aarde, bladeren en water zullen de conditie van je machine niet verbeteren.

  Jarenlang hebben wij naast een Boek- en Kantoorboekhandel een afdeling schrijfmachine verkoop en -onderhoud gehad. (al ver voor WO-II) Nu ben ik gepensioneerd en zie uitsluitend computers om mij heen. Jammer. Gelukkig is de machine bij jou in goede handen denk ik.

  Alvast een paar tips: NOOIT olie in het segment doen! (het onderdeel waar al die type-armen in draaien). De schrijfrol en de voedingsrollen zijn gemaakt van een metalen kern en overtrokken met rubber die je kunt schoonmaken met spiritus. Ze zullen wel verhard zijn in de loop der jaren, maar je kunt ze denk ik nog wel laten vervangen indien nodig. Het inktlint hoort op metalen (DIN) spoeltjes te zitten. Tegenwoordig worden die verkocht op plastic spoeltjes, Even omspoelen dan. Ik weet overigens niet of een en ander nog verkrijgbaar is in de Kantoorboekhandel. Kies voor de kwaliteit zijden. Zover mijn Eerste Hulp. Indien je meer wilt weten dan hoor ik graag.

  Wim van der Klugt (één e-mail adres met Marijke Beelen)

  Beantwoorden
  • Bedankt voor alle leuke reacties! Ik hoop een adres wat meer richting de Veluwe te vinden om de machine te laten opknappen. En Wim, die tips heb ik zeker wat aan, mocht ik het zelf gaan doen. Je schrijft dat ik de Rolls-Royce onder de schrijfmachines heb, kun jij misschien meer over de machine vertellen? Ik las dat dit merk heel veel gemaakt werd en de mamchines niet zo bijzonder zijn, jouw reactie doet anders vermoeden. 🙂

 5. Ik heb ook nog wat van die fraaie machines staan die schreeuwen om restauratie. Maar ja, ook nog wat oude drukpersen…

  Onderstaand een adres:

  A3 van der Starre

  A3 repareert oude schrijfmachines. Je kunt bellen voor een afspraak met 020 6762180 of 06 55103636.

  Beantwoorden

Plaats een reactie