Techniek

J.Th. de Vries
j.th.de.vries@hccnet.nl

22 mei 2016

Oude inkt

Kan een oud-boekdrukker mij vertellen hoe lang een bus boekdrukinkt kan worden gebruikt om nog een redelijk resultaat te verkrijgen?

Wat is het kenmerk/resultaat van een oude bus inkt? Merken: Van Son, Farbianca, enz. Bestaat er een uiterste gebruiksdatum voor een bus inkt? Kan mij niet herinneren dit ooit op een bus inkt te hebben zien staan.

Heel hartelijk dank voor het juiste antwoord.

4 gedachten over “Oude inkt”

 1. Heer Hans,

  Hartelijk dank voor uw reactie. Op een oude handdegelpers (merk Krause), krijg ik geen fraaie, egale afdruk. De letters drukken vlekkerige af. Ik dacht dat het aan de inkt lag maar volgens u hoeft dat niet de reden te zijn. Ik vrees nu dat de stabiliteit van de (zeer oude) pers te wensen over laat.

  Met vr. groet,

  Jan Th. de Vries

  Beantwoorden
 2. Heer Sander,

  Hartelijk dank voor uw reactie. Ik ben hiermede wel wijzer geworden, maar m’n probleem is niet opgelost. Wat is het probleem: ik probeer een afdruk te maken op een handdegelpers, merk Krause. De afdruk is niet mooi en strak; ziet er erg vlekkerig uit. Vandaar m’n gedachte aan (te) oude inkt. Maar volgens u hoeft dat niet de rede te zijn.

  Ik vrees dat ik het euvel nu bij de (zeer) oude pers moet gaan zoeken.

  Met vr. groet,

  Jan Th. de Vries

  Beantwoorden
 3. Gebruik die oude inkten zolang er leven in de bus zit! Onder de dikke korst is vast nog bruikbare inkt aanwezig – en betere inkt dan moderne offsetinkten. Voeg, als de inkt zich niet soepel laat uitrollen, een druppel “Drucköl” toe (speciale olie op basis van lijnolie).

  Beantwoorden
 4. Ik ben geen oud-boekdrukker, maar ik druk inmiddels wel een jaar of dertig. Wat mij betreft geldt vaak: hoe ouder hoe beter. In principe zit er in inkt niets dat kan bederven. Zolang het niet is ingedroogd, kan ermee gedrukt worden.

  Van de inkt die ik heb staan (een ratjetoe van oud en nieuw) werk ik voor kleur het liefste met een paar blikken Farbianca boekdrukinkt uit de jaren zestig. Voor zwart heb ik nieuwe inkt, van K+E en Epple. Maar de lekkerste zwarte inkt die ik ooit heb gebruikt kwam uit een vooroorlogs vijf kilo-blik, zonder merk. De bovenste laag was ingedroogd, maar daar onder zat een fantastische inkt waar perfect mee gedrukt kon worden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie