Techniek

Nanienka Toevank
nanienkatoevsnk@gmail.com

27 september 2023

Pers loopt zwaar

Ik kreeg deze mooie pers. Hij loopt wat zwaar. Weet iemand welk merk/type pers dit is en hoe ik ’m het beste kan behandelen? Kan ik ’m demonteren om te reinigen en opnieuw te smeren? Welk gereedschap heb ik daarvoor nodig?

Horen de veren bovenin te zitten?

Hopelijk kan iemand mij verder helpen.

8 gedachten over “Pers loopt zwaar”

 1. Iedereen bedankt voor jullie gedachten en tips.

  Ik heb Geko een bericht gestuurd en heb een stappenplan ontvangen hoe de pers gedemonteerd moet worden en met welk gereedschap. Dit opgevolgd, alle onderdelen ontroest en schoongemaakt en geolied met naaimachineolie. Hij ziet er prachtig uit en loopt als een zonnetje.

  De spietjes waren holle pijpjes, deze er met pendrijvers uitgeslagen.

  Beantwoorden
 2. Beste allemaal,
  Zo nu en dan komen wij dit soort persjes ook tegen. Ze zijn min of meer hetzelfde, Abig, Signum, Heintz en Blanckert,
  Sommige van deze modellen hebben een slechte lagering. D.w.z. er zijn geen kogellagers of glijlagers toegepast. Het staal van de astap draait direct in een aluminium frame. Dan kan goed gaan, maar werktuigbouwkundig is dat een gruwel. Even te weinig smering en de boel loopt vast.

  Beantwoorden
  • ik heb voor mijn vrouw ook zo’n drukpers, 50 mm, op de kop getikt. Draaide ook zwaar. Bleek dat de stangen te strak waren aangedraaid. Nadat ik deze had bijgesteld draaide deze pers als een zonnetje. Zoals eerder geschreven niet erg geschikt voor diepdruk. Wordt hier gebruik als een pers voor demonstraties en workshops op lokaties.

 3. Ik vermoed, naar de foto kijkende, dat de “holle sprietjes” imbusboutjes zijn: voor weinig geld koop je een set imbussleuteltjes bij de gereedschappenafdeling van een bouwmarkt. Beetje kruipolie en veel geduld. Uitboren is heel moeilijk. Misschien kun je iemand in je buurt vinden die een beetje ervaring heeft met metaalbewerking. Veel succes

  Beantwoorden
 4. Dankjewel voor alle tips Cees! Hier kan ik zeker verder mee. Het is een heel leuke pers 🙂 ik wil ‘m graag in ere herstellen en gebruiken.

  De dunnere stangetjes zitten met een soort holle spietjes verzekerd aan het frame. Kan ik die er gewoon uit slaan of boren? Ze zitten redelijk vast zelfs na inspuiten met wd40.

  Dank ook voor de link! Nu zag ik dat de pers van het merk Geko
  volgens mij echt dezelfde pers is.

  https://www.lms.de/kunst-basteln/bastelmaterial/druckpressen/15211028/druckpresse-gr.-i-300-x-600

  Nogmaals dank voor de reactie

  Beantwoorden
 5. Dit is een heel leuk persje! Uit elkaar halen moet met standaard gereedschap wel lukken. Ik vermoed dat hij gemakkelijk uit elkaar komt als je de moertjes waarmee hij op het plankje is gemonteerd, losdraait. De lagers van de onder- en bovenrol los halen, schoonmaken en opnieuw in het vet zetten, de rollen met Commandant schoonmaken. Als dat laatste niet afdoende is zou je kunnen proberen of je iemand bereid kunt vinden de rollen opnieuw heel licht af te draaien.
  De lagerblokken van de bovenrol moeten andersom in de gleuven: de veren vallen dan in de uitsparingen van die blokken. Zo dragen de veren de bovenrol en is de pers ook geschikt voor hoogdruk. Tussen de spindels en de lagerblokken wat stukjes linoleum of of rubber leggen zodat de pers wat “vergeeflijker” wordt.
  De onderrol wordt direct aangedreven dus naarmate de druk hoger ingesteld wordt zal hij ook merkbaar zwaarder lopen.
  Het spaakwiel zit waarschijnlijk met een spie en een borgboutje vast. Voorzichtig lostikken met een houten of rubberen hamer – niet op timmeren met ijzeren gereedschap!
  Het merk weet ik niet. Als je ervan af wil mag je me bellen!
  Veel succes ermee.

  Beantwoorden

Plaats een reactie