Techniek

tinne
tinnedriesen@gmail.com
0494221852

2 januari 2018

Polymeerplaten van JET

Een tijdje geleden begonnen ik en een vriendin met letterpress. We zijn gestart met de platen van Polymetaal. Ik wou ook eens een offerte vragen bij Jet. Daar raadden ze ons deze platen aan: LSL 094 SB, die zijn 0.94 dik. Is er iemand van jullie die hiermee werkt? Ze lijken mij nogal dun, maar na een tweede mail, blijven ze ons deze toch aanraden.

We wilden toch even dubbelchecken, ze kosten namelijk de helft van de 1.57 dikke van polymetaal. Die natuurlijk wel wat dikker zijn. Krijgen we hier voldoende indruk mee?

Alvast bedankt voor jullie reactie!

13 gedachten over “Polymeerplaten van JET”

 1. Zoals Bert Van Assche al zegt, een goed negatief is het belangrijkst. Zelf laat ik leesbare negatieven uitdraaien bij Drukkerij SK, waar Bart een perfecte service verleent (zie adres onder het kopje ‘Techniek’. Na jarenlang met Jet platen gewerkt te hebben ben ik vorig jaar overgestapt op Dantex platen, die me erg goed bevallen. 5 en 6 pt letter en 0,5 pt lijnen blijven goed staan, mits ik een goed negatief gebruik. Ook zijn de belichtingstijden anders, en de watertemperatuur is wat lager. Platen van Dantex zijn sowieso goedkoper dan die van Jet. En wanneer je platen bij Polymetaal of Joop Stoop koopt, dan is het misschien goed om te weten dat zij die platen bij Jet Europe kopen en dan er een percentage op doen. Wanneer polymeer platen goed gedroogd en nabelicht worden kunnen ze vaak tot bij 120°C gebruikt worden.

  Beantwoorden
  • Manon, geef mij even je adres door via h_debruin@hccnet.nl Dan stuur ik je wat voorbeeldjes. Het gaat echt … Geen idee hoelang zo’n polymeer cliché het volhoudt, maar ik heb oplagen van een paar honderd gemaakt zonder merkbare slijtage. Wel op en handpersje, dus de druk is mider hoog dan bv op een Heidlberger.

 2. Tine,

  Vraag ook eens prijzen bij Dantex.

  Zijn ietsje goedkoper geloof ik.

  Kwaliteit lijkt me ongeveer gelijk te zijn als Jet.

  Hun vertegenwoordiger heeft nog voor Jet gewerkt. Jan Willem Nota.

  Hij zal je duidelijke en correcte info bezorgen.

  Van hun gebruik ik twee type platen.

  De ene is met een magnesium backing die dezelfde dikte heeft als die door Jet aangeraden.

  Ander type is een slag dikker en met een plastic backing.

  De eerste is ietsje goedkoper, maar heb je dan weer een magneetvoet voor nodig.

  Beiden ben ik zeer tevreden over.

  Zowel over kwaliteit als de moet dat ik ermee verkrijg.

  Mijn clichés zijn nagenoeg altijd perfect.

  Ik belicht met een polymero en heb een printer die bedoelt is om films te printen.

  Tip dat ik wel geef indien je niet in een filmprinter wil investeren.

  Zoek een vriendelijke zeefdrukker die je met films uit de nood wil helpen.

  Heb ik in het begin gedaan.

  Paar keer zwarting van films moeten uitproberen.

  Maar eens dat goed was, ging alles zoveel vlotter.

  Beantwoorden
  • Ik heb 30 jaar lang met polymeerplaten gewerkt op hoogdruk Heidelberg degel en cilinderpersen. Je dient 0,94 dikte te gebruiken met stalen rug voor bevestiging op magnetisch onderlegwit.

   Ik ben nu drie jaar met pensioen maar tracht toch nog mensen met raad bij te staan in dit wondermooi beroep. Ook de vlakfilms ontwikkelde ik zelf en gebruikte daarvoor de CGPM van Kodak. Die was dubbelzijdig mat en gaf een goeie aanzuiging bij de UV belichting. Wat zwarting betreft is densiteit 3 een must.

   Vriendelijke groeten.

 3. Dag Henk,

  Ik laat iets weten als we zover zijn.

  Om echt dekkend zwart te krijgen, moet ik 3 transparanten op elkaar kleven. Maar dat gaat wel. Vraagt enige voorbereiding, maar dat lukt. Al hebben we daar sneller risico op schaduw etc. Ik leg er bij mij een zware glasplaat op. Dat doen wij op school bij fotopolymeer ook en dat lukt prima. Dus ik veronderstel dat dat hetzelfde is. Voor fotopolymeer hebben we maar één transparant nodig met de lamp die op school geïnstalleerd is.Thuis moet ik het voor deze platen nog uitzoeken.. Als ik belicht op zeven leg ik er ook 2 op elkaar. Het zal van vele factoren afhangen denk ik. Ik heb de platen besteld, dan kunnen we gaan uitzoeken. Altijd weer spannend. In ieder geval bedankt!

  Beantwoorden
 4. Ik gebruik deze platen ook, op een klein foliepersje met handbediening. Ik heb me erover verbaasd dat deze polymeer cliché’s dat rustig aankunnen. Persen met een temperatuur van 120° of meer, een kleine fatsoenlijke moet in het papier, ik vind het mooi. Het doet niet onder voor echte loden lettertjes … Alleen heel kleine letters (denk aan corps 6 of 7) zijn een beetje moeilijk te realiseren, maar dat probleem wordt misschien veroorzaakt doordat ik geen perfectie negatieven kan maken. Ik print met de laserprinter op een soort folie, en plak er dan twee op elkaar om meer dekking te krijgen. Misschien niet voldoende waardoor mijn belichtingstijd misschien aan de korte kant moet zijn.

  In ieder geval succes, misschien tzt een berichtje hier over jouw bevindingen?

  Beantwoorden
  • Hoi Henk,

   Druk jij folies met polymeerplaten? Ik zou daar heel graag wat meer informatie over willen hebben!

   Ik doe zelf ook alles met de hand maar folie is me nog niet gelukt.

 5. letterpressen? moet het altijd met zoveel moet in het papier? Zou dat de nieuwe norm worden?

  Het beetje minder dikte van de plaat, betekent ook dat de plaat bij de eerste belichting iets minder lang belicht belicht hoeft te worden, er hoeft ook minder plastic worden weggepoetst.

  Want dat wegpoetsen dat is iets, waar ik me een beetje zorgen over maak…

  Wat voor moleculen spoelen we daar weg? En hoe verdwijnt dat in het milieu? Als er zorgen zijn wat betreft plastic afval in de oceaan, wat doen deze moleculen dan? Zijn ze zo onschuldig of zitten we als letter-pressers de wereld onleefbaar te maken?

  Beantwoorden
  • Goed punt hebt je daar, het word tijd dat we hier niet achteloos mee aan voorbijgaan!!!

 6. Tja, wat is voldoende? Met 0.94 kun je ook dié diepte drukken. Het hangt ook af van de dikte van de te gebruiken papieren. En…dieper is niet altijd mooier. Wil je echt diep op 600 of 900 grs dan zou ik de hogere variant gebruiken.

  Beantwoorden
 7. Beste Tine,

  Ik werk ook met die platen, en die geven de perfecte indruk voor uw papier. indien je recto verso wil letterpressen moet dit ook niet te diep zijn. maar je krijgt een mooie subtiele indruk.

  Beantwoorden

Plaats een reactie