Printen van films voor zeefdruk en polymeer
Voor het printen van films t.b.v. zeefdruk- en polymeerbelichting ben ik op zoek naar een redelijk betaalbare werkwijze.
Mijn oog is gevallen op de Canon PIXMA iX6850 printer A3 printer. Deze heeft een resolutie van 9600 × 2400 dpi. Het idee zou zijn om de kleurencartridges te (her)vullen met zwarte inkt zodat er met een kleuren printopdracht toch een zware inktdekking te verkrijgen is.
Op deze manier is het gebruik van dure RIP software misschien niet nodig? Zijn er mensen die hiermee ervaring hebben of mij een alternatieve en betaalbare werkwijze kunnen adviseren?
Met een laserprinter printen op transparante folie voor z/w laserprinters (bijvoorbeeld CG3300 van 3M). Laat de printer via de instellingen zo donker mogelijk afdrukken. Als je de folie gebruikt voor polymeer belichting hoef je niet in spiegelbeeld af te drukken, want de bedrukte kant moet namelijk op de gevoelige plaat liggen.
In plaats van de Blackmaker spuitbus smeer je met een wattenstaafje de afdruk in met Oost-Indische inkt. Dun smeren. Wachten totdat de inkt helemaal is opgedroogd (ongeveer een half uurtje, langer mag, ook paar uur is geen probleem. De inkt moet dof zijn) en dan voorzichtig met in koud water gedrenkt zacht keukenpapier de inkt eraf poetsen. Laag voor laag, beetje bij beetje. Pak telkens schoon papier en maak het lekker nat. Gebruik een gladde ondergrond. Er zijn geen oplosmiddelen o.i.d. nodig om de Oost-Indische inkt weg te spoelen. De Oost-Indische inkt blijft op de gedrukte delen zitten en dat maakt het diep-zwart.
Bron: http://www.picbasic.nl/etsen_layout.htm
ik wilde met mijn Epson Stylus SX420W op een sheet voor inkt-jet printen maar de sheet wordt niet gepakt door de printer. Hij gooit hem er gewoon weer uit. idem met kalk papier.
Ik heb dus speciaal een pakje sheets en kalk papier gekocht maar de printer pakt ze niet.
Ik kan voor Epson geen epson sheets vinden. Het is niet voor zeefdruk of polymeer (ben beeldend kunstenaar).Iemand een tip?
Beter laat dan nooit en waarschijnlijk heb je al lang een oplossing. Maar ik plak nogal eens niet geaccepteerde materialen op een groter vel papier dat wel door de printer wordt geaccepteerd. Je moet haar foppen!
Beste,
Ik zou ook graag films uitprinten, ik heb nu een inktjet met een goeie zwarting.
(met 3 inktcartridges met zwarten) en print dit uit op een folie, maar de dekking van het zwart is nog niet goed genoeg? wat is de beste oplossing behalve kleven? werkt een andere folie? of die spray?
Heb nog staan een:
Xante filmstar blackmaker op 220 v, € 50,00
Xante platemaker 3 € 150,00
Te gebruiken voor Myriad Plates en/ of op laserfolie te printen.
Hallo Harry
Is de x ante plateservice een printer voor a3 formaat en is die nog te koop
Dank allemaal voor de info. Ik ga toch eens kijken hoe ver ik kom met het “ombouwen” van de Canon printer door de kleuren cartridges te vullen met zwart. Om eens te testen wat het resultaat wordt.
Werkt perfect ! Zelfs met goedkope cartridges van de action of 123 inkt
Ik heb ooit een cursus zeefdrukken gedaan en die “films” maakte ik gewoon bij de copyshop. Twee keer printte ik het uit op een sheet en die plakte ik netjes op elkaar. Dat werkte prima voor dat doel. Wel even googelen welke copyshop in je buurt de goedkoopste is want dat kan nogal eens verschillen. Wel een gedoe dat je steeds naar die winkel moet op hun openingstijden maar ik vond het toen de eenvoudigste en goedkoopste oplossing.
Al het voorgaande klopt… maar,
Laserprinters werken met warmte en warmte zorgt altijd voor krimp.
De hele laserprinter theorie klopt dus tot op het moment dat je twee of meer kleuren echt netjes op elkaar wil krijgen.
Let wel op ik zeefdruk tot 700x1000mm daar heb je al sneller last van deze tolerantie
Ik werk nu met dure Rip software en een groot formaat Epson printer met extra zwarte inkt in de cartridge voor 99% van mijn werk is dat goed.
Hele fijn negatieve lijnen en rasters boven 60 lpi zijn moeilijk.
Voor de polymeer platen vervet ik dus de letters en voor fijn rasterwerk bestel ik nog steeds film.
Tot 2 jaar terug deed ik bijna alles op de A3 inkjet printer.
Stuur je files door in RGB (! I know) Gebruik hoge kwaliteit printsettings ( glossy photopaper ofzo)
Gebruik goede transparante inkjet film. Die vind je bij alle zeefdruk leveranciers.
En dan kom je een heel eind.
B.
Ik heb goede ervaringen met een oude HP printer, die ik op internet gekocht heb van een bedrijf dat deze machines geheel gereviseerd levert. De films van Druma en de blackmaker samen werken goed. Wanneer ik echter goede platen wil maken, dat laat ik films uitdraaien bij drukkerij SK. Dat zijn echte fotografische films met een goede densiteit en scherpe details. Daar kun je niet tegen op plakken, knippen, stiften etc.
De grote vraag is: op welk materiaal wil je printen (Transparant papier of folie) en geeft de printer daarop voldoende dekking. Ik heb geen ervaring met inktjetprinters op dit gebied, maar wel met laserprinters.
Ook daarmee is op transparant papier of folie geen goede dekking te krijgen. Je probeert dan twee folies op elkaar te monteren, maar dat is lastig bij kleine details en levert nog geen goede dekking op, dus zeer kritsch belichten. Bij Druma kan je speciale gematteerde folie kopen, en Blackmaker. Dat is een spuitbus waarmee je een heldere vloeistof op de print spuit. De speciale folie geeft wel een beter dekking dan een willekeurige transparant maar onvoldoende. De spuitbus Blackmaker deed niets.
Later leerde ik dat dit klopt, het werkt niet met de toners van de moderne laserprinters. Wél met oudere printers, die kennelijk met een ander soort toner werken. De directe print is nog steds dunnetjes, maar spuit er die Blackmaker op en je ziet een wonder: het zwart wordt bijna net zo diep als een filmnegatief. Geen problemen met belichten!
De gebruikte film blijkt wel gevoelig voor stofjes en vingerafdrukken, maar met een zwarte viltstift los je dit probleem ook op.
Mijn advies is dus: haal die oude laserprinter van zolder of koop er een via internet of bij een kringloopwinkel. De tonercartridges zijn nog steeds te koop of te hervullen. Kleine stukjes folie kan je gebruiken, plak ze op de juiste plek op een velletje A4 papier en dan via de handinvoer.