Techniek

Geert de Koning
info@geertdekoning.nl

26 januari 2018

Probleem met magneetfundament, wie heeft ervaring?

Als relatief onervaren margedrukker (Factotum Pers) loop ik tegen het volgende probleem aan: op mijn Korrex Hannover cilinderpers heb ik problemen met het drukken van fijne typografie vanaf polymeerplaten.

Na veel experimenteren en uitgebreid onderzoek ontdekte ik dat dit deels te maken moet hebben met magneetfundament dat niet exact vlak is. Ik heb twee magnetische fundamenten op A4-formaat en ‘hollandse hoogte’. Omdat het drukwerk niet mooi gelijkmatig werd heb ik de magneetvoeten onderworpen aan een grondige inspectie en wat blijkt? Ze zijn een heel klein beetje krom: in het midden staan ze een heel klein beetje ‘bol’, wat met een speciale ‘rij’ kan worden geconstateerd: er komt aan de randen licht onder door en er kan een vloeipapiertje heen en weer geschoven worden. Zeer minimaal, maar genoeg om het drukwerk niet perfect te krijgen.

Is er onder jullie iemand die dit herkent en wellicht een remedie/oplossing heeft? Ik zie reacties graag tegemoet!

Alvast dank voor de reacties.

9 gedachten over “Probleem met magneetfundament, wie heeft ervaring?”

  1. Indien de rollen en de drukafwikkeling goed zijn afgesteld mag het schuiven geen probleem zijn. De hoekjes van het cliché kunnen altijd met een stukje tape gefixeerd worden.

    Beantwoorden
  2. verschuivende platen, daar heb je mogelijk altijd wel een beetje last van. Je wilt toch dat alle druksels gelijk zijn… Anders zou er bij het inbinden een probleem kunnen ontstaan…

    Beantwoorden
  3. Als je zorgt dat het beeld zo staat dat de bovenzijde van de plaat geheel aan de rand van de magneetvoet staat,

    Tegen de rand van de magneetvoet zet je een loden interlijn of koperen lijn, net iets lager dan het beeld op de plaat.

    dat wordt niet ingeinkt, drukt dus niet mee, maar is wel hoog genoeg om de plaat tegen te houden.

    dan wordt de polymeerplaat niet door de drukbeweging worden meegenomen, en blijft perfect op zijn plaats.

    meerkleurendruk is dan heel goed mogelijk, zelfs op een cylinderpers.

    …..

    als het dubbelzijdige tape dun genoeg is, kan het onder een lege plek onder de polymeerplaat tussen magneetvoet en plaat gemonteerd.

    ook dan wordt de beweging minimaal.

    Beantwoorden
  4. Henk heeft hier helemaal gelijk in, magneetfundamenten zijn fijn wanneer je op een degelpers werkt, echter op alle cilinder persen (dus ook proefpersen) krijg je te maken met het zg. ‘plate travel’ waardoor de polymeerplaat langzaam maar zeker waar ‘opgeschoven’ op de magneetvoet. Het is, vooral wanneer je in meer kleuren drukt, veiliger met aluminium clichévoeten te werken en met ofwel Tesa ofwel Duplofol de plaat te bevestigen. Bij een oplage van 150-250 kan de plaat, vooral wanneer er ‘letterpress’ gedrukt wordt – dus met meer ‘moet’ – één tot twee millimeter opschuiven.

    Beantwoorden
  5. Als het zo weinig is, als Geert aangeeft, dan is het een groot risico om dat via een metaalbewerkingsbedrijf te laten doen. Het moet dan met een dergelijke nauwkeurigheid en precisie worden gedaan,..

    Daar zijn metaalbewerkers helemaal niet op ingesteld.

    Mooie kans dat de magneetvoet ook nog beschadigd wordt, uiteindelijk is het een samenstel van verschillende metalen die ook verschillende hardheden hebben ook.

    Veel sneller en nauwkeuriger kan het met wat dun papier onder de polymeerplaat worden opgelost.

    Beantwoorden
  6. Magnetisch onderlegwit is niet ideaal op proefdrukpers. Bij meerkleuren sluitwerk kan het problemen geven omdat cliché door eenrichting druk zich fractioneel op magnetisch onderlegwit verplaatst. Bij een degel is dit geen probleem.

    Beantwoorden
  7. Met het fundament naar een draaierij gaan en laten egaliseren. Wilt u dat niet, dan invloeien en tussen de voet en de beelddrager aanbrengen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie