Techniek

Bert van der Hoeven
htvdhoeven@ziggo.nl

28 april 2017

Probleem openen inktbus

Ik heb altijd moeilijkheden bij het deksel losmaken van een inktbus.

Graag een suggestie hoe een blik zonder probleem te openen.

12 gedachten over “Probleem openen inktbus”

 1. Aansluitend op de vraag hoe je op een goede manier een inktblik opent, hoor ik graag hoe je zo’n eerder luchtdicht gesloten inktblik ook weer efficiënt sluit. Mijn ervaring is dat je het deksel, eens geopend, niet meer handmatig luchtdicht op het blik kunt sluiten.

  Beantwoorden
 2. Ik heb net het sleuteltje van van Son ontvangen en vind dat het heel licht de lucht uit een nieuw vakuum blik laat ontsnappen, waarna de deksel vrijwel los komt te liggen.

  Maar een spatel of een brede schroevendraaier kan hetzelfde effect bereiken, door met de pols een draaiende beweging te maken

  Beantwoorden
  • Met een spatel maak ik nu een inktblik fluitend open!

   Allen bedankt voor de reacties.

 3. met een palletmes/spatel is idd ook een goeie manier, maar dan moet het wel een stevig model zijn.

  ik doe het zelf niet zo, omdat ik een smaller/kleiner palletmes gebruik.

  er leiden vele wegen naar Rome 🙂

  Beantwoorden
 4. mijn zeer beproefde jarenlange ervaring: met een stevige spatel! De zijkant onder het deksel strak duwen en dan wrikken, op verschillende plaatsen indien nodig. De deksels moeten schoon blijven.

  Beantwoorden
 5. Inderdaad, een flinke stevige schroevendraaier met een breed blad. Je maakt een draaibeweging vanuit de as met je pols, op een aantal plaatsen indien nodig, tot het hele deksel losklikt.

  Kwestie van een beetje training van de spieren 🙂

  Het nadeel van de blikopener van inktfabrikanten (het type dat ik ken toch) is dat het een hefboomsysteem is, waarbij het deksel uit de vorm getrokken wordt, en soms zelfs een gat in het deksel geprikt wordt. Voor drukkerijen waar het ene blik na het andere er door vliegt is dat geen drama, maar voor de kleinverbruiker is het wel fijn als het deksel netjes strak blijft, zodat het blik weer efficiënt gesloten kan worden.

  Beantwoorden
 6. De inktopener van van Son werkt als een brede schroevendraaier.

  Het deel dat je vasthoudt lijkt op zo’n sleutel voor opwindspeelgoed.

  Het blijft een toer om een nieuw blik te openen want je moet nog al wat kracht zetten om de opener een kwartslag te draaien.

  Ik heb ooit met een opener gewerkt die werkte als een bierflesjesopener, je legt hem op het deksel, een handgreep steekt over de rand, een haakje haakt onder de rand van de deksel, je trekt de handgreep omhoog en door het hefboomeffect trekt het haakje de deksel los. Deze omschrijving is waarschijnlijk onbegrijpelijk, behalve voor degenen die met zo’n opener werken.

  Waar zou ik deze opener kunnen bestellen?

  Beantwoorden
 7. Ik heb hetzelfde probleem. Een nieuwe vacuum getrokken inktbus openen met een schroevendraaier of inktspatel blijft een gevecht. Heb net een inktopener besteld van van Son. Zal laten weten als ik hem heb gebruikt of dat de oplossing is

  Beantwoorden
  • Thomas en John: bedankt voor de tip. Een schroevendraaier had ik al gebruikt.

   Reginald: ben benieuwd naar de uitslag met het gebruik van de inktopener.

Plaats een reactie