Techniek

Stijn
mail@stijndams.be

17 augustus 2015

Proper maken stoffige houten letters

Ik heb tijdens mijn bezoek aan de VS een dertigtal grote oude houten letters gekocht. Het grootste stof heb ik er met een borsteltje al vanaf geveegd, maar voor de rest tast ik in het duiter over de verdere schoonmaak van de letters.

Kan iemand mij praktische tips geven hieromtrent?

Bedankt!

5 gedachten over “Proper maken stoffige houten letters”

 1. Hoe vuil is vuil? Proef; aan de achterkant net een mesje voorzichtig krabben, let op de kleur van het hout dus tot hoever je mag gaan met schoonmaken.

  Taaie, harde oude inkt smeer je in met dikke groene zeep, lang laten staan, afwrijven met oude doek, afborstelen (nagelborstel met varkenshaar) met handwarm water,behandeling eventueel herhalen. Vastgekoekte randen met een tandenstoker leeg pulken. Langdurig en traag drogen, eventueel verpakt in krant. Maar… maak toch vooral eerst een afdruk van de door de tijd gevormde letter, en vraag je dan af of ze wel schoon moeten.

  Beantwoorden
 2. Milieuvriendelijk schoonmaken: plantaardige olie ((olijf-, zonnebloemolie) met een doekje aanbrengen, uurtje laten staan, schoonpoetsen en nabehandelen met een doekje met wat zeepsop en daarna met schoon water; rustig laten drogen.

  Beantwoorden
 3. Tegen vuil, stof, schimmel e.d. doet een sopje wonderen (water en zeep). Gebruik daarbij een zachte borstel (schoenenborstels zijn daarvoor zeer geschikt). Laat daarna de letters langzaam drogen (ver van een hittebron).

  Inktresten zijn te verwijderen met aceton of nagellakremover (te gebruiken in een goed geventileerde ruimte), zachte doeken (oude T-shirts), wattenstafjes, houten tandenstokers en heel veel geduld.

  succes,

  joris

  Beantwoorden

Plaats een reactie