Techniek

Henk Roede
info@henkroede.nl
0594-612200

14 augustus 2015

Rejafix Model 4

Vandaag hebben we een wel heel bijzonder persje binnen gekregen. Ikzelf had zoiets nog nooit gezien. Misschien dat er mensen zijn die wat informatie hebben over waar precies dit soort machines voor werden gebruikt.

De machine is een (elektrisch) degeltje, die met een voetpedaal kan worden bediend. De hele drukvorm en inktwerk kantellen dan om op het te bedrukken materiaal terecht te komen.

12 gedachten over “Rejafix Model 4”

 1. I know this is from many years ago, but please let me know if you ever plan on selling this press. We have wanted a Rejafix for some time now.

  Thank you.

  Beantwoorden
 2. Het is inderdaad een tampondruk pers, waarmee balpoints, aanstekers en zaklantaarns en andere relatiegeschenken mee werden bedrukt. Een soortgelijke werd onlangs nog gesteld op Briar press. Druckerei Gerstenberg in Frankfurt am Main gebruikt nog deze machines.

  Beantwoorden
 3. De voormalige balpendrukker waarvan ik die leesbare letter heb gekocht kon zich alleen nog herinneren dat het vrij stugge inkt was.

  Beantwoorden
 4. Het is wel een echt boekdrukpersje waar je zetsel in kunt gebruiken. Dus niet een etiketten-pers o.i.d. Er zit inderdaad een soort rubberdoek op, inplaats van een legger. Vraag me wel af wat voor soort inkt je dan moet gebruiken, aangezien boekdrukinkt natuurlijk nooit droogt op een pen o.i.d.

  Beantwoorden
 5. Mij doet het persje erg denken aan iets wat ik ooit zag en waarmee je adressen op enveloppen en stickers kon drukken. Die adressen stonden als drukvorm op metalen plaatjes. Maar misschien slaat dit nergens op hoor; dan zou ik het ding toch eerst in het echt moeten zien.

  Beantwoorden
 6. Werden deze persjes niet gebruikt om door middel van tampondruk indirect ronde voorwerpen, zoals balpennen, te bedrukken? . Hiervoor is dan wel een leesbare drukvorm of zijn leesbare letters nodig. Laat ik nou toevallig enkele corpsen leesbare loden letters hebben, Engelse hoogte uiteraard.

  Beantwoorden
 7. Het merk is Rejafix en komt uit London. Op internet zie ik wel meer van dit merk, maar dat zijn voornamelijk handdegels, die wel op dezelfde manier werken. Ik mis helaas alleen het insluitraam, maar dat is er vast wel weer bij te maken.

  Beantwoorden
 8. Potjandorie, da’s een heel mooi ding zeg. Ik dacht dat ik al behoorlijk wat persjes gezien had maar het blijft me verbazen wat er steeds weer boven tafel komt. Dit persje zou heel mooi in mijn verzameling staan. Helaas, ik bewonder de foto’s.

  Dank voor het delen.

  staat er iets van een merk op?

  Beantwoorden

Plaats een reactie