Techniek

Roel Knappstein
ginderland@hotmail.com

20 oktober 2018

Rollen etspers

Als mijn etspers niet in gebruik is, rust de bovenste rol op de onderste.
De rollen zijn vrij zwaar.
Is dit uiteindelijk niet zo best voor beide rollen of kan het geen kwaad?

Ik weet dat bv. inktrollers beter met de roller vrij hangend bewaard kunnen worden omdat anders de kans bestaat dat er een klein platvlakje ontstaat op de plek waar je roller rust op een vlak.

Heeft iemand tips? Ook over het onderhoud aan een etspers….

3 reacties op “Rollen etspers”

  1. En het smeren met grease (blauw potje met smeervet) op alle bewegende delen, met name de aandrijfkast waar de bovenste rol inhangt (niet bij elke etspers) is van belang. Een ‘drooggelopen’ etspers kan, mede door de soms erg hoge druk die er op staat, ernstig beschadigen.

  2. Bij mijn etspers heb ik als de pers ‘in ruste is’, dus de druk er af, twee stukken karton tussen de wals, zodat er 1 tot 2 mm vrije ruimte tussen zit.
    Dan: met Turtlewax kun je de rollen lekker insmeren en na tien minuten met een droge doek uitwrijven. Zo voorkom je dat er eventueel roest ontstaat op de walsen.
    Dit heeft geen invloed op het vilt, bij het drukken.

Een reactie plaatsen

Berichten per e-mail

Wilt u de berichten die op de site verschijnen per mail ontvangen? Schrijf u dan in door hieronder uw ­adres op te geven.

U ontvangt één keer per dag rond 12:00 uur een mail met alle berichten die op de site zijn geplaatst.
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de verzending van deze berichten, en nooit ter beschikking gesteld aan derden. U kunt op elk gewenst moment de verzending van berichten stopzetten, waarna we uw e-mailadres uit ons systeem verwijderen.
Na het invullen van uw e-mailadres ontvangt u een e-mail met een link waarmee u uw inschrijving kunt bevestigen.