Techniek

Hendrik Verschave - De 2 Zoete Lievekes Pers
verschave_hendrik@hotmail.com

28 januari 2020

Rouwprentje – Kruissymboliek

Enkele vragen bij dit in Frankrijk gedrukte gedachtenisprentje.

Het gebruikte lettertype is quasi zeker de Ehmcke (Antiqua). Behoort het gebruikte Latijns kruisje met krukken tot deze polis of betreft het een los ornament ? Volgens sommige bronnen staat dit type kruis symbool voor sommige Franse verzetsgroepen tijdens WO II.

Met welke techniek is de foto gedrukt? Drukte men foto en tekst in één drukgang?

2 gedachten over “Rouwprentje – Kruissymboliek”

  1. Het kruis bij het rouwprentje was een standaard kruis, dat door elke Franse lettergieterij in verschillende corpsen en versies werd geleverd. Ik neem dus aan dat de drukker van het prentje dit gewoon uit de zetkast haalde. Het kruis dat door het verzet in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt, is het ‘Croix de Lorraine’, een kruis met twee horizontale balken. De Gaulle droog het soms op zijn revers.

    De afbeeldingen komen uit de catalogus van lettergieterij Deberny et Peignot en die van de lettergieterij Mayeur, uitgegeven in de jaren dertig van de vorige eeuw.

    Beantwoorden
  2. Wat de afbeelding betreft: bekijk die met een loupe, indien geen lasterpunten aanwezig, dan is het zeker geen typocliché. Wat kan het dan wel zijn? Indien er een soort korrel te zien is, dan is het mogelijk fotolitho. Indien er een licht spiegelde laag op de afbeelding te zien (als gevolg dat de zilverbinding weer metallisch zilver wordt, dan is er sprake van een echte foto. De tekst kan eventueel mee belicht zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie