Techniek

reina de Weijer
reina.de.weijer@ziggo.nl
0644294430

26 mei 2021

Spaken gezocht

Wie weet het merk van deze pers? Na jaren in gebruik bij de een na de ander zijn er twee spaken verloren. Daar zoek ik vervanging voor. De diameter van deze spaken is grof gemeten 1 cm. Dat is kleiner van die van mijn andere pers. Graag advies

4 gedachten over “Spaken gezocht”

 1. Ik denk dat je het goedkoopst uit bent als je een van de andere staven eruit draait, die meeneemt naar een metaalhandel / metaalbewerkingsbedrijf (als je op of in de buurt van het platteland woont kun je ook zoeken naar een landbouw-mechanisatiebedrijf, die kunnen dat ook).

  Zo’n stuk stafstaal (of buis, nog goedkoper) is meestal wel op voorraad en makkelijk af te zagen. Gewoon constructiestaf of ‘automatenstaal’ vragen, geen RVS of weet ik wat. De draad van degene die je meeneemt kunnen ze opmeten en aan de nieuwe snijden. Als je persoonlijk langsgaat zijn de meesten wel geneigd je even tussendoor te helpen. Ga je met dit ding naar een vakhandel of vraag je online offertes op, dan betaal je de hoofdprijs. Gewoon een stuk stafstaal van deze diameter en lengte (ik gok niet meer dan 20mm en 70cm lengte?) mag naar mijn smaak niet meer kosten dan 20 euro. Is het (dikwandige) buis, dan niet meer dan een 10tje. Zal wel een M16 a M18 draad zijn, dat is te snijden met een snij-ijzer, dat is het eenvoudigst. Moet het draad gedraaid worden op een draaibank, dan is het wat duurder. Al met al denk ik dat het niet meer dan 30 euro hoeft te kosten. Succes

  Beantwoorden
 2. Beste Reina,
  Neem een staak mee naar een smid, of werkplaats. Daar kunnen ze uit een even dikke staaf een schroefdraad maken aan het einde.
  Anders zou je kunnen kijken of de producent van deze pers nog een onderdeel heeft.

  Beantwoorden
  • Update: het lijkt op een etspers JM die Hugo Bos van Polymetaal verkoopt. Hij kan je waarschijnlijk ook helpen. leiderdorp.

Plaats een reactie