Techniek

Hendrik Verschave, De 2 Zoete Lievekes Pers
verschave_hendrik@hotmail.com

14 juni 2020

Tips voor lino-snijders

Laura Boswell is een Britse grafica die meerkleurige prenten maakt in linoleum en traditionele Japanse houtsnedetechniek. Zie www.youtube.com/watch?v=j9REPUUhoAU

Sinds het begin van de lockdown plaatst ze meermaals per week tutorials, soms livestreams over linogravure op YouTube, intussen aangegroeid tot een ganse reeks waarin alle aspecten van deze druktechniek uitgebreid aan bod komen via demonstraties en toelichting: materialen, gutsen en hoe te slijpen, inkten, rollers, ontwerp maken en overzetten, multibloks, reductiemethode, … en veel, veel meer.

Zie www.youtube.com/watch?v=9-BO8T4-H8Q&list=PL_FISn0pJWcDZmoIOb1MTRf–x4RX4Z1K 

Wat betreft de transfer van een ontwerp op linoleum, voor wie het gehad heeft met verschuivend carbonpapier, achterkanten zwart grafieten, ongezonde chemicaliën en warme strijkijzers, volgende aanraders:

• Melanie Matthews: www.youtube.com/watch?v=l-AX98blNrc – hier op board en plexi maar het gaat evengoed op linoleum

• Emil Underbjerg, nog confortabeler: www.youtube.com/watch?v=KgtXwMQvL24 – papier vervangen door het beschermvel van zelfklevende etiketten, het bespaart je het bevochtigen en afpellen ervan, zeker handig bij grotere formaten waarvoor het samenstellen van een meerbladig ontwerp hier eveneens wordt gedemonstreerd.

Beide methodes zelf al vaak gebruikt tot gehele voldoening. Indien nog vragen hierover, contacteer me gerust.

7 gedachten over “Tips voor lino-snijders”

    • Bij nader inzien. De instructie films zijn goed, maar traag. En ik ben gek op olie dragende inkten (maar zag niet alles). Twee makkelijke hulpmiddelen nog voor het drukken zonder pers. ‘Oma’s houten pollepel, lekker vaak mee gekookt, wrijft prima af, en behang aandruk rollers zijn super goedkoop, zacht en in twee breedtes te koop in de bouwmarkt. Wel een rol per (hoofd) kleur want schoonmaken is lastig. Ik gebruik Dusty van de Wibra op aanraden van een grafische makker, het ontvet geweldig.

Plaats een reactie