Techniek
Type en tips gezocht
Nog niet zo lang geleden ben ik besmet geraakt met het linovirus. In eerste instantie met de reductietechniek maar inmiddels via een cursus kennis aan het maken met meer varianten.
De pollepel werkt prima maar ik keek stiekem ook al met een schuin oog naar de woodzilla persen. Deze week deed zich een buitenkans voor en heb ik een pers gekocht uit een boedel. Hierdoor was er geen uitleg meer mogelijk was over werking etc. De oorspronkelijke eigenaresse gebruikte de pers om haar etsen af te drukken is het enige wat me bekend is samen met de wetenschap dat de pers al enkele jaren in de opslag stond sinds haar overlijden.
De pers plaat ontbrak en deze heb ik met tips van deze website nu op maat gemaakt. De pers loopt vlot alleen zou ik graag willen weten of hij juist in elkaar zit. Dit omdat ik hier lees over de druk laag instellen etc maar dat lukt me niet. Zodra ik aan de knoppen draai is zichtbaar dat de veren los liggen en dus niet de pers tillen.
De pers heeft een breedte van 60 cm en weegt behoorlijk.
Mogelijk kunnen jullie helpen met een aantal vragen:
Wie weet welk merk en type deze pers is (niets op de pers te vinden)?
Zit hij correct in elkaar?
Moeten er wellicht grotere veren in wanneer hij als lino pers gebruikt wordt?
Ik las over geleiders van linodikte mogelijk ook van lino om de druk te verdelen en vervolgens las ik dat alles wat je er vervolgens in legt daartussen moet passen. Alleen wanneer ik m’n lino plus papier en dan of een kartonnetjes of een vilt stapel is dat natuurlijk per definitie dikker dan de linodikte van de geleiders. Of maakt dat niet uit en gaat het over het ertussen passen in de breedte? Sorry, serieuze beginner….
Plak ik die geleiders permanent vast of is het slimmer om ze zo te bevestigen dat ze er nog af kunnen?
Alvast bedankt voor het delen van jullie wijsheden!
Op 3 februari ben je welkom in de Academie van Arendonk (www.academiearendonk.be) voor meer info in de grafiekkunst afdeling. In alle DKO-academies trouwens.
Hoi Chris,
Bedankt voor de tip!
Hij staat op de kalender.
Groet,
Esther
Hallo Esther
Nog een extra aanvulling wellicht. Als ik lino’s afdruk gebruik ik altijd losse (!) geleiders van dezelfde dikte als de af te drukken lino. Zorg wel voor voldoende lengte in de geleiding. (Dus liefst zo lang mogelijk evt 2 losse die elkaar overlappen, en dan een beide kanten van het drukwerk). En als je hoogdrukprint i.c. lino (of hout) gebruik ik nooit vilt erover heen. Hooguit een extra vel om schoon te werken tijdens de afdruk. Hoogdruk heeft maar heel weinig druk nodig (in tegenstelling tot diepdruk zoals etsen).
Zelf gebruik ik een dunne (8mm) kunststof plaat (trespa) die watervast is en wit. Makkelijk schoon te houden en niet te dik en toch stevig genoeg.
En voor ieder soort materiaal wat je (hoog)drukt heb je dus aparte geleiders nodig, maar dat is meer een kwestie van verzamelen in de loop der tijd. Succes ermee.
Groet Pim
Bedankt voor je antwoord Pim!
Zo veel te ontdekken nog voor me. Alleen dat al vind ik zo leuk!
Mogelijk zou een dunnere plaat idd direct mijn ‘ik krijg met de draaiknoppen en deze veren de druk niet geregeld’ probleem oplossen. Mocht t op een andere manier niet lukken wordt dat de aanpassing. Ik durfde zo’n 8 mm niet omdat ik bang was dat die de druk niet ging houden.
Ik zal eens eea als geleiders gaan verzamelen. Ik heb al ontdekt dat het verzamelen van hobby materiaal ook een hobby an sich is 🙂
Groet,
Esther
Als ik het in mag schatten heb je een plaat betonmultiplex van ca.18mm gebruikt als vervanging van de oude originele plaat. Het is zeer wel mogelijk dat daar nu het probleem zit, de plaat is wellicht te dik en de stelmogelijkheid van de pers kan dat niet aan.
ik zou simpel een paar kleine blokjes zagen (verschillende dikte, misschien triplex) en die tussen de veer en het lagerblok steken. Net zo lang als nodig om de juiste afstelling te vinden. Een paar lei-banen op de betonplex plaat stellen je in staat om een constante druk op de rol en de plaat te realiseren. De dikte van een te gebruiken viltlap dan wel rubberlap aangevuld met vellen papier geven de mogelijkheid meer druk bij het afdrukken van een lino te realiseren voor een mooie afdruk.
Probeer dat maar eens, misschien is dat de voordeligste oplossing.
Hoi Frans,
Bedankt voor je reactie.
Klopt idd dat ik een betonplex gekocht heb. Er bleek daar ook de 12 mm variant van te zijn en omdat ik ergens hier gelezen had dat 10 mm wel genoeg kwam die t dichtst in de buurt. Dunner durfde ik niet te gaan, maar mogelijk kan dat wel las ik net in de reactie van Pim.
De tip van de houten blokjes is ook heel helpend. Ga ik onderzoeken.
Wat maakt dat de een voor vilt en/of leer lap gaat en de ander dat niet doet? Is dat persoonlijke voorkeur of geeft het een verschillend effect? Ik ben benieuwd. Waarschijnlijk ga ik het allemaal proberen 🙂
Groet,
Esther
Beste Esther
Ik denk dat je veren te kort zijn geworden voor je nieuwe drukplaat en dus de rol er niet meer bovenuit kunnen drukken. Er zijn veel bedrijven die gespecializeerd zijn in het verhandelen van onnoemelijk veel soorten en maten veren. Die kunnen je adviseren over het type veer.
Hoeveel weegt de bovenrol en hoe hoog wil je die rol boven het bed kunnen optillen. Meestal voldoet een hoogte van 3.5 a 4.5 cm. Biedt het frame voldoende ruimte voor een zo lange veer (de sleuf waar het lagerblok in beweegt)?
Dit lijkt me verder een heel stabiel persje waar je nog veel plezier van kunt hebben – misschien wel speciaal gemaakt voor de eerste eigenaar.
Veel succes
Hoi Cees,
Bedankt voor je uitleg.
Ik denk dat de ruimte voldoende zou moeten zijn om langere veren te plaatsen. Ik ga eens op onderzoek uit. Of een dunnere plaat? Nu heb ik net een plaat van 12 mm gekocht omdat ik bang was dat een dunnere plaat t gewicht van de rol niet zou kunnen dragen. Die heb ik niet gewogen. En niet uit de rest vd constructie. Met z’n tweeen prima te tillen zou ik zeggen als je niet meer dan 50 meter hoeft. 70 kg vermoed ik.
Zou best wel eens kunnen dat iemand hem zelf gemaakt heeft. Er zitten ook 2 houten geleiders op die ik bij bestudering van de door anderen geplaatste foto’s nergens zie. Ze hebben het geheel ook zilver/metaalkleurig gespoten. Gelukkig niet de rol. Dat las ik ergens anders op deze site. Dan was er werk aan de winkel!
Groet,
Esther
Beste Esther, over de druk: als je de twee spindels (die 2 draaidingen op het hoogste punt) losdraait, gaat de bovenste wals door de twee veren omhoog. Dat is heel mooi. Draai je de twee spindels weer vast, dan komt er druk op de bovenwals.
Je hebt dus geen geleiders nodig om een lino af te drukken. Mits de druk heel licht is.
Geleiders zijn alleen nodig, als je een etspers hebt, waarbij de bovenwals niet ‘zomaar’ omhoog kan.
Zo te zien op de foto’s lijkt jouw pers compleet 👍
Hoi Tim,
Bedankt voor je reactie. Hij is compleet dus!
En bij de knoppen, daar zat m voor mij de kneep. De druk kan niet lichter dan dit.
Heel blij met deze website alle vriendelijke reacties ook op anderen. Dat heeft al de nodige uurtjes leeswerk opgeleverd. Zo fijn!
Groet,
Esther