Techniek

Fien Van der Haegen
fien.vdh@gmail.com

15 december 2020

Uit welk materiaal moet dit onderdeel bestaan?

Ik ben deze etspers aan het opknappen. Er ontbreekt een oorspronkelijk onderdeel. Waar nu het voorlopige houten blokje tussen de bovenschroef en metaal zit, zat oorspronkelijk (wat ik mij herinner) losse kartonnetjes of plankjes?

Heeft iemand ervaring met dit model van drukpers? Welk materiaal zou ik kunnen gebruiken om hiertussen te steken? Het is belangrijk voor het goed afstellen van de drukpers.

Dank je wel – drukplezier is in aantocht als ik dit in orde krijg.

9 gedachten over “Uit welk materiaal moet dit onderdeel bestaan?”

 1. Ik gebruik een stapeltje dunne linoleum plaatjes. Linoleum omdat het enigszins samendukbaar en elastisch is en dun omdat ik dan de dikte van het stapeltje nauwkeuriger kan instellen. Dat bevalt heel goed. Er zijn vast ook wel andere materialen waarmee dit kan, bijv. kurk.
  Veel succes

  Beantwoorden
 2. Ha Fien,
  Op die plek moet een ijzeren plaatje zitten: net zo breed en lang als het houten blokje, 8-10 mm dik. Aan de bovenzijde in het midden, daar waar het uiteinde van de aandraaispindel nu het blokje raakt een ronde uitholling hooguit twee mm diep, waar dat uiteinde precies invalt.
  Daaronder kartonnetjes, dun passepartoutkarton bv, ook op maat van lengte en breedte houtblokje, tot een hoogte van 7 – 10 cm.
  Aan elke kant evenveel.
  Met grease het schroefdraad insmeren zodat het soepel draait. Neem ook de andere draaiende delen mee en smeer de walsen, na schoonmaken in met Turlewax. Vijf minuten drogen en dan met een doek uitwrijven. Zo bescherm je de walsen tegen roest, succes.

  Beantwoorden
  • Kleine aanvulling:
   De functie van de stapel kartonnetjes is om de druk flexibel op te vangen. Juist omdat karton indrukbaar is, kan dit hiervoor uitstekend dienen.
   Hout is niet flexibel genoeg en kan zelfs voor een acute blokkade zorgen als je een wat grotere etsplaat er onder door draait.
   Ik denk dat de pers een van de oudere modellen van de Veenendaalpers is, gebouwd door de heer Veenendaal te Veenendaal.

Plaats een reactie