Techniek

Simon
info@ctrl-z.nu

16 februari 2024

UV-LED voor Zeefdruk

Als zeefdrukker ben ik nieuwsgierig naar het gebruik van UV-LED om ramen mee te belichten. Momenteel gebruik ik nog een lichtinstallatie met vijf kwikdamp HPL-N lampen. Werkt op zich nog prima, maar sommige lampen beginnen aan het einde van branduren te raken. Deze lampen zijn hier en daar nog wel te krijgen. Maar ik zie bij steeds meer webshops/leveranciers dat ze UV-LED lampen verkopen.

Ik ben nieuwsgierig of het een interessante overstap kan zijn. Omdat UV-LED minder energie verbruikt en de belichtingstijden korter zijn. De lampen die ik zie lijken vooral bedoeld voor ramen met formaat tot A3+. Ik ben benieuwd of ik belichtingsproblemen ga krijgen met A2 formaat ramen? Dus dat het midden goed belicht is, maar de randen niet. Iemand hier op drukwerk in de marge die hier ervaring mee heeft?

Het idee is om van een installatie met vijf kwikdamp lampen over te stappen naar een UV-LED lamp 50w.

Technische Info
Diazo foto emulsie – UV-A spectrum 395nm
UV-LED 50W – 395nm golflengte

Leveranciers
Zeefdruksupply
Belichtingslamp UV LED – 20 Watt (wavelength 395 nm)
Polymetaal
Speedball, UV Led exposure lamp for screenprinting
Ebay
50W Ultra Violet UV LED Light

Info
www.youtube.com/watch?v=U8qRt4S9w5E&ab_channel=ThisDesignedThat
www.youtube.com/watch?v=0Qu7UsTUJBg&t=17s&ab_channel=ThePrintLife

7 gedachten over “UV-LED voor Zeefdruk”

  1. Hallo Iedereen,

    Ik heb veel reacties en emails gekregen met goede tips.
    Fijn dat mensen hun kennis wil delen en mee willen denken in mogelijkheden.
    Ik kreeg een tip voor een bepaald type UV-LED van Thomas van de Kijm.
    Deze lamp werkt goed bij hun installatie, die optie ga ik onderzoeken.
    Zodra ik daar verder mee ben zal ik een update doen.
    Zo dat misschien anderen drukkers er weer wat aan hebben.

    Beantwoorden
  2. Klinkt stom maar hou de kringloop in de gaten. voor een tientje (soms zelfs voor niets) een zonnebank regelen met een timer en je bent klaar. Werkt super goed. wel even goed de belicht tijd uitvogelen.

    succes ermee!

    Beantwoorden
    • Dag Vince,

      Dank voor je goede tip. In gezichtsbruiners en zonnebanken zitten natuurlijk ook lampen met UV-B licht. Mooi dat dat ook gewoon werkt. Maar ik wil juist een overstap gaan maken naar UV-LED.

    • Dag Wim, Dank voor je reactie en goede tip. Ik hoorde een tijd terug al van de zonnebank installatie die lang op de HKU werkplaats stond. In gezichtsbruiners en zonnebanken zitten natuurlijk ook lampen met UV-B licht. Heb al een gezichtsbruiner omgebouwd, mooi dat dat ook gewoon werkt. Maar ik wil juist een overstap maken naar UV-LED. Ik heb nog een andere vraag voor je, zet ik even op de mail.

  3. Dag Simon, wij hebben led UV lampen geprobeerd en dat viel erg tegen zeer lange belichtingstijd en veel lampen nodig met kans op doublure met lichtsterkte bij overlapping. Uiteindelijk overgestapt op 2 halogeen bouwlampen van 1000 watt met belichtingsmeter overlap gecheckt en werkt goed met behapbare tijden en betaalbaar. Je mag dit komen bekijken als je wilt.

    Beantwoorden
    • Dag Jan,

      Ik ben ooit begonnen met belichten van ramen met een grote 1000 watt bouwlamp. Werkte opzicht prima, belichtingstijden waren toen vrij lang. Kon opgegeven moment een installatie met HPR en HPL-N lampen overnemen waardoor de belichtingstijden een stuk korter zijn geworden. Nu ben ik aan het uitzoeken wat mogelijkheden zijn om over te stappen op UV-LED. Jullie hebben er dus geen goede ervaringen mee?

      Was het wel een UV-LED met de zelfde UV golflengte als de emulsie die jullie gebruiken? de meeste emulsies liggen binnen het UV-B spectrum van rond 395nm. Wat ik tot nu te weten ben gekomen over UV-LED is dat het een veel minder breed spectrum/golflengte heeft als traditionele UV lampen en dat daarom een lamp qua spectrum wel moet overeenkomen met de emulsie. Anders kun je wel belichten maar hard deze niet uit.

      Dank voor je tip en het meedenken.

Plaats een reactie