Techniek

jan tiggelaar
jan.tiggelaar@icloud.com

2 februari 2021

Verkleuring ets

Ik kocht onlangs een (ingelijste) ets die behoorlijk verbruind is. Er schijnen methodes te zijn het papier/karton weer ‘op te frissen’. Het is geen erg kostbare ets, dus een dure oplossing is niet aan de orde.

Heeft iemand een tip?

Update: een paar foto’s toegevoegd (Red.)

9 gedachten over “Verkleuring ets”

 1. Even kort in gedestilleerd water leggen en dan in de zon. Dit herhalen (tot wel 12x) zonodig. Laaste maal alleen nat maken en vlakken. Niet idioot veel gewicht erop anders verdwijnt de indruk van de etsplaat.

  Beantwoorden
 2. Kan ik de exacte samenstllling van het ‘bleekwater’ kennen? Dank u wel! Mijn ”bijlagen’
  – losse blades met zelfde formaat nl. iets groet dan A4 – bij een boekje met tekst geïllustreerd door .F. Rops zitten vol bruine vlek(jes) vooral aan de randen, wat erg storend is. Agnes

  Beantwoorden
 3. Papier bleken is een zaak voor iemand met verstand van zaken, brengt enige kosten met zich mee en draagt enig risico in zich van teloorgang. Meestal gaat het goed is mijn ervaring, wij hebben verschillende etsen waar dit op is toegepast. Het resultaat is verbluffend, je moet wel van je etsen houden want het kost wat. Wij zijn zeer tevreden.

  Beantwoorden
 4. beste Jan, zo te zien is de grootste boosdoener het bruine pakpapier dat veel looizuur bevat en daardoor het etspapier heeft verkleurd.
  Je schreef dat er ook veel gerookt is, maar een prent achter glas heeft daar niet veel last van., wat mogelijk ook kan, is dat de prent in de zon heeft gehangen, dat verklaard de witte rand, waar de UV straling niet kon komen, achter de houtenlijst.
  De tip van Ad lijkt me goed, maar laat de prent niet al te lang in he water, anders wordt het papiermaché, of als je de kraan er op laat lopen, kan het papier daar ‘doorboord’ worden met water en valt er een gat in.
  Tenslotte een tip die ik ooit hoorde van Peter Poldervaart, papierrestaurateur van het prentenkabinet van Rijksmuseum: In laten lijsten achter UV bestendig perspex.
  Succes!

  Beantwoorden
 5. Als het papier van de prent zelf is verkleurd, dan komt dat waarschijnlijk door het (bruine?) karton wat achter de prent zit. Dan is de goedkoopste oplossing om de prent opnieuw in te laten lijsten, maar nu met zuurvrij karton, en dan de verkleuring voor lief nemen. Als je een licht crême-kleurig karton uitzoekt, dan valt de verkleuring niet zo op.

  Om de bruine tint te verminderen kan de prent zelf langdurig worden gespoeld in ruim water om zoveel mogelijk verkleuring te verwijderen. Daarna drogen, vlakken en opnieuw inlijsten in zuurvrij karton. Als je dat niet zelf kan of aandurft, dan kan je een erkend papierrestaurator daarvoor vragen en daar een prijs mee afspreken. Je kan van te voren gratis advies vragen. Zoek met “papierrestauratie” voor een professional bij jou in de buurt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie