Techniek

jan tiggelaar
jan.tiggelaar@icloud.com

2 februari 2021

Verkleuring ets

Ik kocht onlangs een (ingelijste) ets die behoorlijk verbruind is. Er schijnen methodes te zijn het papier/karton weer ‘op te frissen’. Het is geen erg kostbare ets, dus een dure oplossing is niet aan de orde.

Heeft iemand een tip?

Update: een paar foto’s toegevoegd (Red.)

11 gedachten over “Verkleuring ets”

 1. post uit 2021, anno 2024 toch even inhaken op dit verhaal.
  Even wat quotes uit bovenstaande posts

  – “Er schijnen methodes te zijn het papier/karton weer ‘op te frissen’.”
  Geheel correct

  – “Even kort in gedestilleerd water leggen en dan in de zon. Dit herhalen (tot wel 12x) zonodig.”
  Sja, weer eentje van het niveau “ik weet niet wat ik doe maar ik heb eens wat geprobeerd en het papier werd wat lichter”
  Waarom 12 x een stuk papier in en uit het water halen, dit met alle risico’s van dien? (nog buiten het feit dat dit proces de foxing niet verwijderd, hooguit wat oppervlaktevuil)

  – “Kan ik de exacte samenstllling van het ‘bleekwater’ kennen?”
  Wel, iemand die deze kennis heeft (w.o. ik) zal die kennis écht niet gaan delen.
  Maar als u wilt hobbyen met alle risico’s van dien (en nu komen we in het kaliber “een olieverfdoek schoonmaken met een doorgesneden aardappel” (internetkennis)
  Ik heb lui gehoord die Vanish (de was witter dan wit), één of ander botten conserveermiddel, waterstofperoxide, bleekwater en soortgelijke rommel gebruikten.
  Veel succes 🙂

  – “Papier bleken is een zaak voor iemand met verstand van zaken, ”
  Ja, eindelijk iemand die het begrijpt…maar er lopen ook een hoop hobbyisten rond die menen dat ze er verstand van hebben edoch pretenderen dat ze kunde hebben

  – “Je schreef dat er ook veel gerookt is, maar een prent achter glas heeft daar niet veel last van”
  Ah, weer een kenner. Heb prenten achter glas gehad waarvan het glas aan de prentzijde plakte van de nicotine. De rest zal duidelijk zijn.

  – “De tip van Ad lijkt me goed, maar laat de prent niet al te lang in he water, anders wordt het papiermaché”.
  Bijzonder, sommige prenten liggen bij mij wel 4 maand in bad. Niks aan de hand. Dan doet u toch iets verkeerd….

  Afijn, er zijn een paar firma’s in NL die het ontzuren in de macht hebben, verder een hoop hobbyisten.
  Kost het geld? Ja…
  Moet het goedkoop? Genoeg lui die, zonder de ets te hebben gezien (ja, ik ken ze), voor 40 euro een grote ets bleken en ook binnen 2 weken klaar zijn.
  Alle waar naar zijn geld.

  Beantwoorden
  • Ach Taco, waarschijnlijk is de Teleac uitzending u ontgaan, waarin Pierre Jannsen, als gast Ernst van de wetering ontving, waarbij in de uitzending het schoonmaken van een deel van ‘de Nachtwacht’ werd getoond. Van de Wetering gebruikte hiervoor eerst een doorgesneden bintje, maar behaalde betere resultaten met een doorgesneden eigenheimer.
   Maar wat u niet weet, kunt u natuurlijk ook niet verklaren.
   Over de rest van uw ‘bijdrage’ zullen we het maar niet hebben, ik beschouw dit als onnozel en een poging met de voeten van de lezer te spelen.

 2. Even kort in gedestilleerd water leggen en dan in de zon. Dit herhalen (tot wel 12x) zonodig. Laaste maal alleen nat maken en vlakken. Niet idioot veel gewicht erop anders verdwijnt de indruk van de etsplaat.

  Beantwoorden
 3. Kan ik de exacte samenstllling van het ‘bleekwater’ kennen? Dank u wel! Mijn ”bijlagen’
  – losse blades met zelfde formaat nl. iets groet dan A4 – bij een boekje met tekst geïllustreerd door .F. Rops zitten vol bruine vlek(jes) vooral aan de randen, wat erg storend is. Agnes

  Beantwoorden
 4. Papier bleken is een zaak voor iemand met verstand van zaken, brengt enige kosten met zich mee en draagt enig risico in zich van teloorgang. Meestal gaat het goed is mijn ervaring, wij hebben verschillende etsen waar dit op is toegepast. Het resultaat is verbluffend, je moet wel van je etsen houden want het kost wat. Wij zijn zeer tevreden.

  Beantwoorden
 5. beste Jan, zo te zien is de grootste boosdoener het bruine pakpapier dat veel looizuur bevat en daardoor het etspapier heeft verkleurd.
  Je schreef dat er ook veel gerookt is, maar een prent achter glas heeft daar niet veel last van., wat mogelijk ook kan, is dat de prent in de zon heeft gehangen, dat verklaard de witte rand, waar de UV straling niet kon komen, achter de houtenlijst.
  De tip van Ad lijkt me goed, maar laat de prent niet al te lang in he water, anders wordt het papiermaché, of als je de kraan er op laat lopen, kan het papier daar ‘doorboord’ worden met water en valt er een gat in.
  Tenslotte een tip die ik ooit hoorde van Peter Poldervaart, papierrestaurateur van het prentenkabinet van Rijksmuseum: In laten lijsten achter UV bestendig perspex.
  Succes!

  Beantwoorden
 6. Als het papier van de prent zelf is verkleurd, dan komt dat waarschijnlijk door het (bruine?) karton wat achter de prent zit. Dan is de goedkoopste oplossing om de prent opnieuw in te laten lijsten, maar nu met zuurvrij karton, en dan de verkleuring voor lief nemen. Als je een licht crême-kleurig karton uitzoekt, dan valt de verkleuring niet zo op.

  Om de bruine tint te verminderen kan de prent zelf langdurig worden gespoeld in ruim water om zoveel mogelijk verkleuring te verwijderen. Daarna drogen, vlakken en opnieuw inlijsten in zuurvrij karton. Als je dat niet zelf kan of aandurft, dan kan je een erkend papierrestaurator daarvoor vragen en daar een prijs mee afspreken. Je kan van te voren gratis advies vragen. Zoek met “papierrestauratie” voor een professional bij jou in de buurt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie