Techniek

Willy van Kaam
w.v.kaam49@gmail.com

21 februari 2025

Vervolg advies etspers

[Dit bericht is een vervolg op een eerder bericht.]

Hierbij 1 afdruk die met tandartsboortje is geruwd en thuis afgedrukt (lenteklokje).

En 2 van een portret. De beste afdruk is ergens anders gedrukt, de andere thuis. Die zijn met het wiegijzer geruwd.

6 gedachten over “Vervolg advies etspers”

  1. Een mezzotint maken luistert heel nauw. De koperplaat moet in 24 richtingen gewiegd worden om een mooi egaal zwart vlak te krijgen. De inkt wordt verdund met een beetje plaatolie tot ze een yogurtstroperige consistentie heeft. De koperplaat inkt ik in met een tapon (opgerold vilt, met schildertape omwikkeld). Je slaat de plaat met tarlatan met een draaiende beweging (om de inkt goed in te wrijven en te verdelen) af tot de zwarte patijen niet meer glimmen. Ik gebruik
    Hahnemühle etspapier, helder wit, 300 gram, 100% cellulose, zacht. Dat bevochtig ik 2 à 3 dagen van tevoren waarbij ik water aan een kant eroverheen laat lopen en heel even laat uitlekken. Dan pak ik het in plastic in en laat het rusten . Hierdoor krijg je een mooie zachte vezel voor een mooie druk. De drukpers moet op hoge druk staan.
    Veel succes toegewenst.

    Beantwoorden
  2. Verschillen in kwaliteit van afdruk kunnen komen door papier, inkt, manier van afslaan, vilt, en druk van de pers. Het is bij mezzotint, nog meer dan bij andere diepdruktechnieken, zoeken naar de balans hiertussen om tot een optimaal resultaat te komen.

    Papier: het papier mag niet te dun zijn, tenminste 180 gr/m2, en 280 gr/m2 is mooi; dat heeft volume, zodat alle details goed opgenomen kunnen worden; dikker papier neemt meer vocht op, zodat het water in het papier de olie-houdende inkt kan afstoten, wat een oorzaak van vlekken kan zijn; dunner papier heeft niet genoeg volume (maar je kan het opvangen door extra vilt, zie hieronder); ongelijmd papier een dag van te voren invochten en gelijmd papier twee dagen van te voren, in plastic verpakken en vlak gewicht erop leggen (dikke MDF plaat, glasplaat, enz.), zodat het water overal gelijkmatig in kan trekken en de papiervezels voldoende op kunnen zwellen om zich volledig naar het reliëf van de plaat te kunnen vormen en zoveel mogelijk inkt kunnen opnemen (niet teveel gewicht erop liggen, dan kan het papier onvoldoende zwellen); invochten doe je door papier door een bak met water te halen, dan wel met een plantenspuit te bevochtigen, en nat vel op nat vel te stapelen, maar bij sommige papieren is het gunstiger om elk tweede vel droog te stapelen om het water van de boven- en onderliggende vellen op te nemen (moet je uitproberen); papier mag niet te droog zijn, want dan neemt het niet genoeg inkt aan en krijg je een bleke afdruk, maar als het papier te nat is, dan stoot het vocht de olie-houdende inkt af en krijg je lichtere vlekken in de afdruk; ingevochte vellen tussen twee vellen plastic of in plastic zak leggen en zware plaat erop leggen, dan wel de ingevochte vellen tussen twee glasplaten of twee platen plexiglas met een gewicht erop leggen; controleer na zes uur of het vocht zich gelijkelijk over de vellen heeft verdeeld.

    Inkt: de inkt voor dergelijke mezzotinttexturen mag wat dunner, soepeler zijn dan inkt voor lijnetsen; voeg maximaal 10% in volume aan Easy Wipe Compound of een beetje dunne olievernis toe, en meng zeer grondig, zodat het afslaan makkelijker gaat.

    Manier van afslaan: gelijkmatig voldoende inkt over de plaat verspreiden en in de mezzotinttextuur wrijven, zodat de plaat volledig en gelijkmatig met inkt is bedekt, zonder kale plekken of dikkere lagen inkt; eerst gelijkmatig afslaan met gaas (tarlatan) tot de voorstelling tevoorschijn begint te komen, daarna verder met de hand afslaan totdat de voorstelling duidelijk zichtbaar is; met een wattenstaafje of iets dergelijks de hoge lichten schoonmaken.

    Vilt: liefst een geperst vilt met gelijkmatige structuur gebruiken; bij geweven vilt, zeker als dit al oud is, kan de weefselstructuur zichtbaar worden in de tonen van de afdruk; gebruik twee of drie dunnere vilten doeken zodat de druk gelijkmatig en breder wordt verspreid en je geen donkere of lichte banen in de afdruk krijgt; bij lichtere persen met dunne bovenrol twee dunnere lappen vilt gebruiken, soms is maar één vilten doek mogelijk, omdat de dunne rol ‘wegzinkt’ in het doek als het te dik is en te weinig greep op het vilt heeft om door te rollen; bij zwaardere persen met dikke bovenrol kan je tot wel vier lappen vilt gebruiken, bijvoorbeeld eerst twee dunnere lappen en daarop twee dikkere lappen, wat de druk gelijkmatig verspreid.

    Pers: de druk die je kan geven, hangt samen met de hoeveelheid vilt en de dikte van de mezzotintplaat; bij hogere druk en meer vilt kan het papier wat meer inkt opnemen; draai het bed van de pers met plaat en papier in een gelijkmatig tempo door de pers, zonder te stoppen, zodat je een gelijkmatige afdruk krijgt; als het vilt dun, oud en hard is, en je stopt even terwijl de rol bovenop de plaat staat, dan kan je ter plekke een donkere baan in de afdruk zien

    Beantwoorden

Plaats een reactie