Techniek

Coen
cfransen@zeelandnet.nl

16 oktober 2016

Vorstvrij of niet?

In mijn enkelsteens schuur vriest het binnen net zo hard als buiten in de winter. Hoe zit het met drukinkten? Dien ik deze vorstvrij op te slaan of kunnen ze wel tegen een stootje?

Inkten zijn niet op waterbasis, voor ik deze vraag krijg.

Alvast bedankt!

9 gedachten over “Vorstvrij of niet?”

 1. Je kan inkt ook afdekken met een goede (dure, 39 euro voor een rol van 10 meter oid) kwaliteit cellofaan. Je moet dan het cellofaan tegen de bovenkant van de inkt drukken, zonder lucht ertussen. Zo maakt de oxidatief (= aan de lucht drogende) inkt geen vel. Cellofaan is te koop bij oa Vlieger (Amstel 34 1017 AB Amsterdam). Met ‘gewoon’ plastic heb ik gehad dat de oxidatief drogende inkt eronder alsnog een (dik) vel maakt.

  Beantwoorden
 2. weekmaker ? dat lijkt me echt geen oplossing. die laag is geoxideerd en uitgedroogd. bij het chemisch afval dus. voor je dat weer tot goede inkt hebt gemaakt….

  Beantwoorden
 3. Die dikke laag die kan je ervan af halen, en de inkt verder toedekken met een plastic cel, om uitdroging en oxidatie tegen te gaan.

  vroeger werd er ook wel een papier op gedaan, gedrenkt in lijnolie. dan vangt die olie de oxidatie op.

  Beantwoorden
 4. Hey bedankt John, wordt toch maar eens tijd dat ik een ge├»soleerde studio ga bouwen dan. Ik zal in ieder geval m’n letters ook naar binnen halen. Heb een andere (wellicht domme) vraag; heb een aantal blikken waar een dikke korst op zit; is er een weekmaker die deze harde korst weer tot bruikbare inkt kan maken?

  Beantwoorden
 5. Beste Coen,

  Vorst is ook slecht voor loden letter, het tin erin wordt instabiel bij lage temperaturen en kan her-kristalliseren

  loodletter is uiteindelijk een mengsel van drie metalen, lood, antimoon en tin.

  Onder de 20 graden kan het al beginnen, maar als het vriest kan het hard gaan.

  Er ontstaat dan een grijs gruis dat je als stof op de letter vind. Als dit eenmaal begonnen is, dan is het proces haast niet meer te stoppen. En die kleine korrels oxideren heel gemakkelijk.

  Alles geeft op het oppervlak van de letter ook onregelmatigheden. Loodletter hoort niet in de kou.

  Koude inkt is ook niet koud te gebruiken. Maar opgewarmd drukt die inkt wel weer.

  Beantwoorden
 6. Hoi Coen,

  Onze pers staat nu ook nog in een enkelsteens schuur en kou is niet goed voor de inkt. Het word harder en steviger waardoor het minder makkelijk uitrold op de pers. Hierdoor werden sommige afdrukken ook minder mooi.

  Probeer ze dus vorstvrij te houden. Beter voor de inkt en je afdrukken.

  Groet, Sjors

  Beantwoorden

Plaats een reactie