Techniek

Joke Broekhans Geers
jokeekoj@home.nl

28 april 2022

Vraag over afstellen kniehevelpers

In het Drukkerijmuseum meppel hebben wij 4 kniehevelpersen staan.
De “kleine” kniehevelpers krijgen we maar niet goed afgesteld.
Is er iemand die ons hierbij kan helpen?

2 gedachten over “Vraag over afstellen kniehevelpers”

  1. Dat probleem had ik ook met de Albion press uit 1858. Mij is toen uitgelegd dat de stempel een beetje zwevend moet hangen in de vier bouten zodat hij ‘zijn weg zoekt’ op het drukbed. De truc is om de stempel zonder druk te laten zakken op het drukbed zodat die overal gelijk ligt. Dan met de hand de moeren vastdraaien en niet natrekken met een sleutel, want dan gaat hij weer scheef staan. Bij mij hielp het, maar het blijft een hele klus om echt goed de druk gelijk te verdelen. Dit ‘stellen’ moet je een paar keer tijdens het drukken herhalen, want hij gaat telkens weer scheef hangen. En anders, zoals Karel al uitlegt, een papiertje er onder steken. Dat wil meestal ook goed helpen. Van dat handmatig stellen zal ik nog wel eens een filmpje maken en dat hier posten.

    Beantwoorden
  2. Op de degel, dus boven de vorm, zitten 4 stelbouten, zo te zien is er één hoek met minder druk, deze bout strakker zetten. Er kan altijd nog een papiertje onder de vorm waar hij minder uit drukt.
    En tja dergelijke persen uit rond 1860 hebben heel wat te lijden gehad, het is nog een wonder dat het redelijk werkt, wees er zuinig op!

    Beantwoorden

Plaats een reactie