Techniek

Nathalie
ndinlemez@gmail.com

13 mei 2019

Vraag over inktroller

Vooralsnog rol ik mijn polymeerplaten handmatig in, maar ben ik niet helemaal tevreden over mijn huidige inktroller. Ik ben op zoek naar een kwalitatief goede, rubberen roller en kwam al speurend over internet uit op het merk Hauer.

Heeft iemand hier ervaring mee? En welke hardheid is daarbij geschikt om polymeerplaten mee te inkten, voldoet 40 shore?

Alvast bedankt voor eventuele reacties.

4 gedachten over “Vraag over inktroller”

 1. Nathalie, volgens Gerald Lange, auteur van ‘Printing Digital Type on the hand-operated flatbed cylinder press’, is een hardheid van 30 shore voldoende voor het goed inkten van polymeer platen. Ik heb door AKB Longs mijn rollen (en ook voor anderen) laten maken met deze specificatie en ik druk er nu al een paar jaar zonder problemen zowel polymeer alsook loden en houten letter mee. Als ik me niet geheel vergis hebben de rollen van Hauer ook dezelfde hardheid. Deze informatie zou Tjitze ook mee kunnen nemen wanneer hij zijn bestellingen gaat plaatsen.

  Beantwoorden
 2. Dag Thomas,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie. Hier heb ik veel aan. Ik werk nu met een kunststof roller en vaak gaat dat goed, maar toch merk ik ook regelmatig dat hij de inkt op sommige plekken niet goed lijkt te pakken en op te brengen. Nu begreep ik dat het sowieso aan te bevelen is om met een rubberen inktroller te werken.
  Je schrijft dat een hardere rol de voorkeur verdiend, is die 40 shore goed genoeg denk je?

  Beantwoorden
 3. hallo Nathalie, wat gaat er niet goed bij het inrollen van de polymeerplaten? Werken met polymeer is veel lastiger dan het werken met loden of houten letter, aangezien de diepte van het beeld veel geringer is ( ± 0.5–1 mm). Het kan helpen om buiten het te bedrukken gedeelte aan weerszijden een band mee te laten lopen waarop de inktrol steunt bij het in inkten. Nadat je gedrukt heb, laat je alles drogen en snij je het werk schoon. De Hauer rollen zijn goed, je kunt zelfs een tweedehands rol opnieuw laten bekleden met een harder rubber. Polymeer heeft sowieso baat bij een hardere rol.

  Beantwoorden

Plaats een reactie