Techniek

Wouter
rio@mrnelson.nl

7 maart 2023

Vraag RISO compatibiliteit hardware RIP

Ik heb een vraag over mijn Riso printer. Ik heb een RZ 370EP zonder USB aansluiting. Is er iemand die weet of deze compatibel is met een RIP van het type Adobe Postscript SC 7900?

Ik kan nergens een duidelijk overzicht vinden van compatibiliteit van Riso Printers met hardware RIP’s (waarschijnlijk vanwege het feit dat iig dit type Risoprinter niet meer nieuw wordt verkocht).

Tweede vraag is of ik naast een hardware RIP nog meer hardware nodig heb om een RIP op deze risoprinter aan te sluiten zodat hij kan communiceren met een computer?

Iedere hulp is welkom, alvast hartelijk dank.

6 gedachten over “Vraag RISO compatibiliteit hardware RIP”

  • Echt waar? Ik was in de veronderstelling dat je vanaf een computer altijd een RIP nodig had om met de Riso te kunnen communiceren.. Dus het zou dan gewoon zo simpel moeten zijn als de Riso aan de computer hangen met de netwerkkaart van de Riso en de driver installeren zodat de Riso als printer wordt weergegeven?

 1. Dank voor je reactie. Ik herinner me ineens dat ik ooit (min of meer op de gok) een netwerkkaart heb gekocht online (S-4892 USB PC Card) die misschien geschikt zou zijn voor mijn type Riso. Als dat mogelijk is, is dus alleen de vraag welke RIP geschikt is voor mijn Riso.

  Ik heb ooit een compatibiliteitslijstje gevonden online (https://www.stencil.wiki/rip-compatibility-chart), maar daar staat mijn type niet tussen. Afgaande op deze lijst zouden dan de PS7R-5000 en IS300 het dichtst in de buurt komen omdat daar iig de RZ serie bij staat (alleen niet de 370EP). Ik weet alleen niet hoe nauw dat luistert.

  Heb jij wellicht enig idee welke RIP ik nodig heb?

  Beantwoorden
  • Sorry, ik had je antwoord niet meer gezien. Het luisterd erg nauw heb ik begrepen. Maar als je een netwerkkaart hebt kun je gewoon vanaf pc printen hoor. Voor compatibiliteit met de netwerkkaarten moet je nog maar eenz zoeken op het internet, wellicht op copytechnet. Succes!

 2. Hallo Wouter, als er geen usb of netwerkaansluiting op de Riso aanwezig is dan kan deze ook niet op een RIP worden aangesloten. Je hebt nl de netwerkkaart nodig om de RIP aan te sluiten. Deze kaarten zijn niet of nauwelijks te vinden. Je zou van een andere RZ 370 die defect is met netwerkaansluiting, de kaart er uit kunnen halen. Maar, kleine kans dat je die kunt vinden. Volgens mij is de RIP die je hier noemt alleen compatibel met een RP3700, met netwerkaansluiting.

  Beantwoorden
  • Hmmm, da’s jammer.. Ik herinner me trouwens net dat ik ooit (min of meer op de gok) een netwerkkaart heb gekocht (S-4892 USB PC Card). Die zou misschien in mijn Riso moeten kunnen worden geplaatst?

   Mocht dit kunnen is dus alleen de vraag welke RIP er zou werken op mijn type Riso. Heb je daar misschien enig idee van? Of waar ik dat zou kunnen vinden? Ik ben ergens wel een compatibiliteitsoverzichtje tegen gekomen, maar daar stond mijn Riso type niet tussen.

Plaats een reactie