Techniek

Frank Zomerdijk
info@zozo.nl

14 april 2014

Vragen over Kelsey 6×10, inktrollen en meer

foto 1 kopie

Ik heb enige vragen over mijn drukpers en de rollen daarvan. Als ‘boekdrukbroekie’ ben ik echter nog niet op de hoogte van alle benamingen en termen, dus neem mij niet kwalijk als ik hier iets verkeerd benoem (ik lees hier en daar dat dit soms erg gevoelig ligt…).

Sinds enige tijd ben ik in het bezit van een Kelsey Excelsior 6×10 ‘Victor’ met op de achterkant van de geleideplaat van het zetraam de tekst ‘model X’. Ik ben echter begonnen op een Adana 8×5, waarmee ik eigenlijk alleen maar teleurstellende resultaten mee kreeg. De Adana is in goede staat en ook de rollen zien er goed uit. Ik weet de slechte resultaten dan ook geheel aan mijzelf. Echter, de rollen van de Kelsey zijn zoveel zachter dan die van de Adana, en al de eerste drukproeven met de Kelsey – met een grove, snelle instelling – leverden zo veel betere resultaten op dat ik mij afvraag hoe ik zo lang heb kunnen klungelen. Zelfs met loodzetsel op Hollandse hoogte [24.85 mm] (Kelsey is Amerikaanse hoogte [23.32 mm]) gaat dit al erg goed!
De rollen van de adana zijn vrij hard (maar nog wel veerkrachtig, zie foto 2).

De vraag lijkt misschien al wel beantwoord, maar toch: Hoe hard/ zacht zijn goede inktrollen voor een (degel)pers eigenlijk? Of is dit per model en doeleinde verschillend?

Ik mis overigens nog wel enkele onderdelen van de pers:
– de steuntjes voor het aan de voorkant geplaatste houten bakje
– en belangrijker nog, de ‘grijpers’ zoals ze deze in het Engels noemen (lepels/vingers/vorken?) Deze nemen het drukwerk na de afdruk weer mee van het zetsel af en zitten gemonteerd op de as onderaan op detail foto 3.
Is er iemand die mij hiermee kan helpen?

Ook denk ik dat ik op termijn van de Kelsey de rollen wel zal moeten verwisselen. Ik weet dat er in het buitenland adressen voor zijn, maar kan dit ook in Nederland?

Ik denk dat ik de Adana niet meer zal gebruiken maar vermoed dat met een paar nieuwe rollen deze wel prima zal drukken. Als het inderdaad aan de rollen licht wil ik hier nieuwe voor bestellen en de Adana goed werkend verkopen. Misschien is er hier nog interesse voor…

Ik ben op dit moment bezig om metalen geleiderollen voor Hollandse hoogte te laten draaien en zie nu al uit naar het werken met de Kelsey.

Hopelijk zijn er antwoorden op mijn vragen…

8 gedachten over “Vragen over Kelsey 6×10, inktrollen en meer”

 1. Je kunt ook kant en klare rollen voor de Adana bestellen bij Caslon en/of Elli Evans in Engeland (kijk maar even in de lijst van leveranciers. En als ik me niet vergis, heeft Elli ook rollen voor kelseys!

  Beantwoorden
 2. Grijpers zijn zonder al te veel problemen zelf te maken, zit er op de pers nog de ‘stang’ waarop de grijpers bevestigd waren? Met een paar detailfoto’s van de degel valt dat snel te zien…

  Beantwoorden
  • Deze stang is er inderdaad, te zien op de onderste detailfoto. Deze is een kwart inch [6.25 mm] in diameter. Is het simpel te maken door een metalen of aluminium strip om deze as te buigen en te borgen met een schroefje door een schroefdraad in de stripje te tappen? Dan moet het stripje toch al wel een zekere dikte hebben. Een andere oplossing vraagt toch wel wat machinale bewerking lijkt mij. Waar denk je aan?

  • Bedankt voor jullie reacties. Ik heb inmiddels contact gezocht met AKB voor nieuwe rollen van de Kelsey (en eventueel de Adana). Dank voor die tip.

   Obed, indien je interesse hebt in de pers graag. Maar ik wil wel weten of de Adana goed is. Wellicht zijn er andere Adana gebruikers die iets zinnigs kunnen zeggen hierover. Wil niks verkopen wat niet goed is en ben eigenlijk ook gewoon nieuwsgierig. De pers is verder goed, eigenlijk veel mooier gemaakt dan de Kelsey. Speling vrij en nergens rammelend. Bij de Kelsey heb ik eerst de rondingen van het geleide bed naar de inktplaat beter afgerond met een vijl. Dit was erg slordig gemaakt en liep daardoor niet lekker. Ook heeft deze pers veel speling in alle onderdelen. Na goed smeren en op maat afstellen loopt deze pers nu overigens wel als een zonnetje. Kan ‘m met twee vingers bedienen. De reden voor aanschaf van de Kelsey was het wat grotere drukformaat.

   Ik kom er op terug bij jou!

  • De kwestie van de rollen van de Adana lijkt zich op te lossen. Ik heb rol en geleiderollen opgemeten nadat ik op Briarpress.org iets over de maten terug vond. Wellicht is onderstaande info handig voor alle Adana bezitters:

   De geleide rollen dienen een diameter van 30.4 en 31.6 te hebben (hebben oorspronkelijk twee diameters en zijn omkeerbaar). De inktrol heeft nieuw een diameter van 27,5 mm. De reden van de omkeerbaarheid van de geleide rollen is … om het krimpen van de rol op te kunnen vangen. Je begint dus met de grootste diameter en draait de rollen om als de diameter van de inktrol na jaren een beetje slinkt.

   Mijn rollen zijn aan de buitenzijde nog bijna 27.5 mm, maar daarbinnen gemiddeld 25,8! En als het materiaal slinkt lijkt het mij natuurlijk dat ook de veerkracht er wat uit gaat. Het verschil in diameter is in de tweede foto een klein beetje te zien. Kwestie van nieuwe rollen lijkt mij…

   De geleide rollen zijn nog wel goed.

 3. Beste Frank, gezien ik in feite zeefdrukker ben kan ik helaas uw vragen niet beantwoorden mbt. de hardheid van de rollen. Wel was ik al een tijdje op zoek naar een adana, dus als je’m werkend verkoopt heb ik eventueel interesse. Of raad je eerder aan op zoek te gaan naar zo een Kelsey?

  vriendelijke groeten, Obed

  Beantwoorden

Plaats een reactie