Techniek

Daan Visser
goodnews@snack-bar.nl

12 mei 2020

Vragen over mijn nieuwe pers

Blij als een kind met mijn nieuwe pers, deze is tweedehands aangekocht.
Nu wil ik hem helemaal mooi in orde maken en dan aan de slag!
Daarbij heb ik 2 vragen.
Ik ben daarbij erg blij met elke tip en met ideeën, gedachten etc.
Beoogt gebruik van de pers:
In de eerste plaats wil ik gaan drukken met Lino en hout, op papier en textiel.

Mijn vragen:
– Weet iemand iets over deze pers? Ik ben erg benieuwd wie de maker is.
– Ik heb de indruk dat voor mijn doelen, het een goed idee zou zijn om 2 drukveren te plaatsen (zie ook notitie hieronder). Waar let ik op bij het aanschaffen van veren? Wanneer ik een bedrijf dat veren ga bellen zou ik graag een idee hebben naar welke eigenschappen ik moet zoeken.

Notities:

Drukveren
De bovenwals zal nog wat hoger gesteld worden, mijn drukvormen zullen dikker zijn.
De pers is denk ik het laatste gebruikt voor etsen.

Drukveren, maten:
– De stelschroef is een M8 bout.
– De ruimte voor een veer, binnen het frame (dikte v/d frame-balk), is 4 cm.
– De hoogte v/d veer in deze stand is 27 mm. Afhankelijk van mijn drukvorm, zal deze afstand meer zijn, variërend van een paar mm tot een paar cm.

Roest
Over het behandelen van roest op de bovenwals en onderwals heb ik reeds het een en ander kunnen vinden (ook op deze site).

15 gedachten over “Vragen over mijn nieuwe pers”

 1. hallo Daan,

  Het bedrijf waar die monteur werkte was van Engelshoven. Volgens mij bestaat het nog steeds en heet nu Ter Linde & van Engelshoven. De naam van die persenbouwer, een werknemer daar, weet ik niet.

  Volgens mij is die dikke plaat niet origineel. Mijn etspers heeft een plaat van ongeveer 4 mm dikte. Dit alluminium werd gebruikt om er de trappen voor vliegtuigen van te maken.

  Wat het ontroesten betreft heb ik al van alles geprobeerd en ben uiteindelijk terecht gekomen bij Rustyco. Dit is het enige middel dat metaal niet aantast. Schuurmiddelen, hoe zacht ze ook zijn, tasten altijd het metaal aan.
  WD-40 zou ik alleen gebruiken ná het ontroesten om de cilinders mee schoon te maken.
  Succes.

  Beantwoorden
  • Hoi Jan,
   Ik ga de Rustyco bestellen en een oplossing voor het bed bekijken.
   Hartelijk bedankt!

  • hallo , daar ikdezelfde pers heb -en die nl ; nu te koop staat – heb ik de walzen professioneel laten reinigen in een metaalbedrijf hier in Gent – DEPECKER !
   vooraf ook geprobeerd met staalwol maar dat krijg je niet zo precies !
   mvg,
   Dora Seaux -Gent -België

 2. Hallo Daan,

  Het werken met aparte latten van hout, karton en/of ijzer is heel gebruikelijk. Je zorgt gewoon voor een aantal paren latten van verschillende millimeters dikte en gebruikt die om de opening al gecreëerd te hebben voordat het te drukken materiaal de rol van de pers bereikt. je kunt nog druk toevoegen door er vooraf kartonnen vellen op of onder het te drukken materiaal te leggen. Ook zijn er vilten te koop bij de gespecialiseerde winkels. Nogmaals, het is zeer gewoon en gebruikelijk met latten te werken. Het zal je nooit ruimte in de hoogte kosten maar eerder ruimte in de breedte. Ik denk dat je 60 cm rolbreedte hebt. Je kunt altijd nog doorgroeien naar 80 cm als je het leuk vindt.
  Als je geen latten gebruikt, loop je de kans dat jouw druk werk na verloop van tijd , als het verder opdroogt, steeds meer en meer het reliëf laat zien van jouw drukvorm. Dat wil je toch niet. Hangt ook van het soort papier af uiteraard. Maar als je het hebt verkocht, wil je toch niet dat de koper na verloop van tijd terugkomt met dit euvel.

  Beantwoorden
  • Beste Nel,
   Het laatste deel van jouw bijdrage roept bij mij vragen op:
   Bij een houtsnede zie ik vaak een relief in de afdruk, dat lijkt mij juist het karakter van een houtdruk. Niets op tegen.
   Maar ik begrijp ook dat je prenten verkoopt die nog niet zijn gedroogd?
   En een koper ziet bij aankoop toch een relief of niet, maar komt dan toch na verloop van tijd juist daarvoor niet terug ?

   Juist de textuur van het oppervlak van een ets of houtdruk vind ik heel boeiend, dat mis ik vaak bij bv een zeefdruk of litho.

  • Hoi Nel,

   Leuk ik had er nog niet bij stil gestaan wat een print na verloop van tijd gaat doen op papier. Ik wil ook gaan experimenteren met textiel, dan denk ik er sneller aan, bijvoorbeeld wanneer ik een shirt zou bedrukken. De veelzijdige mogelijkheden van een pers vind ik zo leuk, ik wil er dan ook echt van alles mee gaan proberen! Maar wat betreft het effect van blinddruk, vind ik dit een mooi aandachtspunt. Ik kan mij voorstellen dat dit bij het ene ontwerp juist mooi zal zijn maar dat het ook zonde zou kunnen zijn bij sommige ontwerpen. Time will tell! 🙂

 3. Hallo Daan,
  Mijn ervaring met drukken op een pers waarbij ik de rollen op hoogte kan zetten is dat je desondanks stroken nodig hebt omdat anders de drukvorm vooruit wordt geschoven in plaats van dat de rol netjes je drukvorm + papier op rolt.
  Groet, Titi

  Beantwoorden
  • Hoi Titi,

   Goed punt, ik zal ongetwijfeld eens gaan merken dat de drukvorm verschuift, wanneer ik zoiets probeer. Het lijkt me wel interessant om te ervaren wanneer dit gebeurd (zolang ik niets doe dat mijn pers niet leuk vindt). Misschien vind ik zo ook weer verschillende manieren om het probleem van verschuiven te voorkomen. In ieder geval is het waardevol om te weten dat ik hier rekening mee moet houden, zelfs al zou ik mijn idee met drukveren gaan testen.

   Ik kreeg een vergelijkbare tip, waarbij werd aangegeven dat ik ook een in dikte oplopende/aflopende strook vóór en na de drukvorm kan plaatsen, in de breedte. Zodat de wals wel omhoog geholpen wordt, maar daarna alleen nog op de drukvorm rust.
   Hierbij werd verteld (wat ik specifiek een leuke tip vond): zo’n verloop kan ook met een “trapje” bewerkstelligt worden. Een trapje van stukken bord.
   Wellicht het proberen waard bij een (zo breed mogelijk) ontwerp met grote kleurvlakken (dunnen omhoogstaande delen zouden wellicht veel teveel druk krijgen zo). Nadeel zou hier zijn dat de druk ongelijkmatig is, zonder de stroken aan de zijkant.

 4. Deze etspers is gemaakt bij van Engelshoven in Maastricht. Die werd op bestelling gemaakt door een werknemer van dat bedrijf, die man mocht in zijn vrije tijd gebruik maken van de werkplaats voor het bouwen van deze persen. Wat ik me nog kan herinneren is het feit dat die man voor de plaat vliegtuigalluminium gebruikte. Veel studenten van de Kunstacademie hebben door hem een dergelijke pers laten bouwen. Mijn pers heb ik daar in 1975 laten bouwen en heb deze nog steeds.

  Om de stapel grijsbord te vervangen door een drukveer lijkt mij niet zo’n goed plan.
  Het is maar de vraag of de (geschroefde) constructie de spanning aankan als er stalen veren gebruikt gaan worden.
  Het lijkt mij beter om de beide stapels grijsbord te vervangen door nieuw grijsbord omdat de veerkracht van grijsbord na verloop van tijd afneemt.

  Roest van de cilinders verwijderen kun je het beste doen met Rustyco. Dat verwijdert alleen de roest en tast het metaal niet aan. Google er maar eens naar.

  Beantwoorden
  • Hoi Jan,

   Dit is echt leuk om te weten over de pers, bedankt!
   Ik vroeg me dit al af, doordat hij erg lijkt op een andere pers, die op deze site staat. Waarbij ook (waarschijnlijk door u) werd aangegeven dat het een van Engelshoven is.
   Ik kan verder niets vinden over van Engelshoven of het staalbewerking bedrijf waarvan hij de werkplaats mocht gebruiken. Ik ben nieuwsgierig wat voor staalbedrijf dit was en of van Engelshoven ook etsen maakte of ander werk.

   Goede tip, ik ga het bord vervangen! Dit bord is zeker weten erg oud.

   Rustyco overweeg ik absoluut, of in ieder geval een vergelijkbaar product dat roest oplost en niet schuurt of omvormt.
   Ik zag ook een video van een meneer die houtbewerking machines opknapt, waarbij het tafel-deel ook absoluut recht moet zijn en blijven. Voor hij het hardnekkige roest ging behandelen, spoot hij het te behandelen deel eerst in met wd40. Hij kon dan vervolgens verbluffend veel roest losmaken/wegkrijgen met een stuk Scotch Brite. Daarna wreef hij het schoon met keukenpapier om vervolgens te gaan kijken naar het roest dat verder behandeld moest worden.
   Dit leek mij een mooi begin, vooraf aan het proces van roest oplossen (met bijv. Rustyco).
   Ik ben ook benieuwd naar: Eastwood Rust Dissolver, dit lijkt ook een goede roestoplosser te zijn.

   Denkt u dat dit een goede start is (wd40 en scotch brite), of dat dit toch zal schuren/staal verwijderen?

   Wat u verteld over het drukbed vind ik ook interessant, dat dit van vliegtuig aluminium is gemaakt.
   Is dit een enigszins buigzaam materiaal? Is dit ontzettend zwaar, of valt dat mee?
   Het drukbed van mijn pers is 2cm dik. En 60 X 120 cm groot. En NIET te tillen, ik denk dat het zwaarder is dan de pers zelf.

   Hier vraag ik naar omdat ik de indruk heb dat ik of niet goed begrijp hoe het bed door een pers heen hoort te gaan, of dat ik misschien iets zal moeten oplossen omdat het nu niet helemaal goed gaat.
   De looprol-tussenstangen naast de wals zitten 2 mm lager dan de buitenste 2 stangen. Ik ben hier erg benieuwd naar. Er zit duidelijk een principe achter maar ik weet hier niet voldoende over. Het lijkt voor mij logisch dat dit principe samengaat met een enigszins buigzaam bed, zodat er spanning op het bed komt en dus extra druk ontstaat.

   Voor mijn gevoel verloopt de beweging bij mijn pers erg hobbelig. Wellicht omdat het bed zeer stijf is. Misschien heeft er ooit een ander, flexibel/buigzaam bed in gezeten? Wanneer ik aan de staken draai en de wals over de helft van het bed heen draait, botst het bed tegen de verbindingsstang aan, aan de andere kant van het frame. Het bed valt vervolgens van de eerste verbindingsstang af.

   Ik moet nog een aantal dingen bemachtigen om te kunnen starten. En te ervaren of dit een probleem is of helemaal niet. Maar ik kan me voorstellen dat dit voor verschillen gaat zorgen in hoeveelheid druk.

 5. beste Daan,
  Drukveren. Als dit de functie heeft om de bovenwals op te lichten, dan kun je beter bij een smid iets laten maken, voor onder de bovenwals.

  Maar kijk eens op de site van Polymetaal, daar staan persen die wellicht doen wat jij wil kunnen. Neem anders contact op met Hugo Bos van Polymetaal.

  kijk eens hier:https://www.polymetaal.nl/contents/nl/p4063_Etspers_HPV-60.html

  De kartonnetjes hebben een functie, vervang ze niet door hout, want dat is niet flexibel genoeg. Kartonnetjes helpen om de extra druk, die ontstaat als de bovenwals over de drukvorm gaat, iets op te vangen. Hout kan dat niet.

  na het roest verwijderen de walsen inwrijven met turlewax, laten drogen en dan opnieuw wrijven tot alle witte aanslag weg is. herhaal dit over een jaar, dit is de beste bescherming tegen roest.
  alle draaiende delen insmeren met grease.
  stuur me de foto’s maar, dan kijk ik er naar.

  Beantwoorden
  • Hoi Tim,

   Inderdaad een idee om iets te laten maken. Ik neem aan dat dit zou zijn, om de veer op zijn plaats te houden?
   Ik overweeg Firma Kokkelink hierover te benaderen, t.z.t. Een mooi bedrijf, hier in Den Haag. Waar men kan aankloppen voor een moertje, of om een complete machine te laten bouwen.

   Polymetaal ga ik benaderen, bedankt. Wellicht kan ik bij hen ook eens iets bestellen voor mijn pers, wanneer nodig.

   De prachtige pers in de link ga ik bewaren, misschien een mooi doel voor later! Als ik de nodige ervaring heb opgedaan en een nieuwe investering wil gaan doen. Nu wil ik vooral graag met deze pers aan de slag. Ik vind het zo’n prachtig apparaat, ik weet niet of ik hem ooit nog weg zal doen 🙂

   De tip over de stapel bord is voor mij echt een gouden tip!!
   Ik had hiervan geen idee en ik ben erg blij dat ik dit nu weet. Bedankt!

   Ik zag eerder ook uw tips over roest in een ander bericht, die heb ik opgeschreven!
   Turtlewax lijkt me echt een mooi product, ga ik absoluut toepassen.

   Ik ben ook benieuwd naar Quick-Glo, dit lijkt ook een erg interessant product.
   Het komt uit Amerika, is al erg lang op de markt en schijnt zelfs eco vriendelijk te zijn.
   Het is ontwikkeld voor chrome en kan ook op andere metalen toegepast worden.
   Wat ik er interessant vind is dat het gelijktijdig roest oplost en staal tot in de poriën in de wax zet, voor langdurige bescherming.
   Klinkt als een mooi middel. Ik ben benieuwd of iemand het al eens gebruikt heeft om roest op een pers te behandelen.

   De grease die u noemt, daar ben ik erg benieuwd naar.
   Wanneer mogelijk zou ik graag de merknaam willen weten en/of het type vet.
   In de eerste instantie denk ik aan siliconen-vet. Ik heb mij eens laten vertellen dat dit net als elke vet een roestwerende laag vormd en smeert, maar dat het ook schoonhoudt. Waardoor het geschikt is voor bewegende delen van bijvoorbeeld een zaagmachine.
   Ik heb verder nog geen idee, welk vet ik moet kopen. Dus ik ben benieuwd naar het potje met grease.

   Ik ga nog een aantal foto’s maken van mijn pers en die mailen, bedankt!

 6. Beste Daan,
  Wat ik zo zie is dat de drukspindels, die je aandraait als je de bovenste wals op druk zet, ergens in moeten, ze lijken mij te kort.
  Er ontbreekt iets.
  Dan, over de drukhoogte: leg evenwijdig aan de drukvorm twee smalle stukken mdf of hout, precies even hoog als de drukvorm.
  Bv 60 cm lang. 2 cm breed. Schaaf/ schuur aan de einden over ongeveer 5 cm een schuine aflopende baan.
  Deze twee leg je naast de drukvorm en ze moeten veel langer zijn. Als je het drukbed verschuift, door aan de staken te draaien, komen deze het eerst onder de wals – die geen druk heeft- en verhoogt zo de drukhoogte.
  Heb je meer foto’s, zit er ergens een metalen plaatje van fabrikant?
  Ik heb wel meer tips maar die komen morgen.

  Beantwoorden
  • Hoi Tim,

   Hartelijk dank voor uw reactie!

   Er is inderdaad opvulling, voor tussen de spindels en het lager-blok waarin de bovencilinder hangt. Deze opvulling heb ik op de foto weggelaten, om de pers duidelijker te kunnen fotograferen. Ik kon max. 3 foto’s plaatsen. Evt. kan ik meer foto’s op de mail zetten, als u dat goed vindt.

   De opvulling bestaat uit een stapel kartonnetjes, die bovenop het lager van de bovenwals wordt gelegd. Bovenop het stapeltje is een mooi dikke stalen plaat geplaatst, waar de spindel op drukt. Ik ben van plan de kartonnetjes te vervangen, door een houten blok.

   Het merk/de maker is niet op de pers terug te vinden. Ik heb hem vanuit alle hoeken bekeken. Wellicht is hij een keer gelakt en is daarbij het merkplaatje verwijderd. De enige informatie die ik op de pers zie zijn het type lager (v/d bovencilinder) en de maten op de kop v/d bouten.

   Ik ben blij dat je de techniek van 2 stukken/repen materiaal benoemd, die evenwijdig aan de drukvorm gelegd worden. Ik had hier op deze site al over gelezen, maar had me nog niet beseft dat dit de noodzaak van een drukveer weg kan nemen. Door deze repen kan ik natuurlijk voorkomen dat de wals te laag hangt en tegen de drukvorm aan ‘botst’! Dat is mooi, zo kan ik al snel aan de slag, zonder drukveren nodig te hebben.

   Ik kan mij echter ook situaties voorstellen waarbij ik de drukveren toch graag wil gebruiken.
   Informatie hierover is daarom erg welkom. Ik vraag mij af op welke eigenschappen ik moet letten, bij het bestellen van 2 drukveren.

   2 gevallen waarin ik (denk ik) toch gebruik zou willen maken van drukveren:
   – Wanneer ik een optimale breedte wil bereiken, zouden de repen ruimte innemen die niet voor de drukvorm te gebruiken is. In dat geval zou ik deze repen wellicht weg willen kunnen laten.
   – Het zou denk ik intuïtiever werken om drukveren paraat te hebben, wanneer ik met drukvormen van diversen materiaaldikten wil variëren. Dan lijkt het praktischer om d.m.v. veren de mogelijkheid te hebben zonder de twee repen materiaal te kunnen werken. Zonder deze veren zou ik voor de materiaaldikte van elke drukvorm waarmee ik experimenteer repen moeten maken. Dit is wellicht op te lossen door de de repen zelf te verhogen. Het lijkt me voor experimenten met verschillende drukvormen dan toch prettiger om veren te hebben.

Plaats een reactie