Techniek

Indiana De Clercq
hello@studio-coco.eu
0470913992

4 maart 2022

Wat is het nut van een chase base?

Ik heb net een Adana gekocht zonder chase base. Deze moet ik dus nog aankopen of maken uit hardhout of MDF.

Ik snap echter niet volledig het nut van een chase base die je in het raam moet monteren. Als je enkel met platen werkt en niet met een letterraam dat moet ingebakerd worden is er dan een nut waarom je een losse chase base hebt en niet gewoon een vol raam?

Of zie ik iets belangrijk over het hoofd. 🙂

3 gedachten over “Wat is het nut van een chase base?”

 1. Hoi Jan

  Bedankt voor de info. Ik ga denk ik voor de zekerheid gewoon een chase base aankopen maar wil deze week alvast enkele testjes doen met MDF.

  Ik moet echter ook nog geen quoins om deze vast te zetten in het inzetraam maar zie niet meteen in waarom ik deze niet rechtstreeks op de Adana zelf zou bevestigen met sterke tape ?

  Groetjes
  Indiana

  Beantwoorden
 2. hallo Indiana,

  Allereerst gefeliciteerd met de aankoop van een degelpersje.

  In het insluitraam voor jouw degel kun je diverse dingen insluiten met kooien zoals: een zetsel, cliché’s, koperen lijnen, lino’s, houtsneden.
  Om een cliché of een polymeerplaatje te gebruiken kun je dit plakken op clichéwit van de juiste hoogte of op multiplex of iets dergelijks dat je met karton en papier tot de juiste drukhoogte kan brengen. Je kunt ook een magnetisch fundament gebruiken als je polymeerplaatjes met een blikken achterkant gebruikt.

  Wat bedoel je met: het werken met platen?

  Probeer eens de ‘bruine boekjes’ te bemachtigen die gebruikt werden bij de opleidingen voor onder andere handzetten en boekdrukken.
  In deze boekjes staan al jouw antwoorden, weliswaar in gewoon Nederlands, en misschien nog wel meer tips waar je gebruik van kunt maken.
  Of vraag eens aan een ervaren degeldrukker in de buurt om daar te kijken hoe alles in z’n werk gaat.

  Veel plezier met drukken.

  groet, Jan

  Beantwoorden

Plaats een reactie