Techniek

Coen
cfransen@zeelandnet.nl

20 september 2018

Welke b wanneer te gebruiken

Bij het inruimen van Oud Hollands kom ik twee verschillende b’s tegen. De één is terug te vinden in een letterproef van Oud Hollands. De ander is terug te vinden in een letterproef van Old English.

Kan iemand hier iets meer over vertellen wellicht? Waarom twee versies, wanneer te gebruiken, etc etc. Het is namelijk giswerk nu en ik wil wél de juiste letters gebruiken straks als ik ga zetten.

8 gedachten over “Welke b wanneer te gebruiken”

  1. Beste Coen de letter is zo goed als zeker bij Tetterode op een ‘compleet gietmachine’ gegoten, die er bij het gieten al de kerf in zet. Extra kerven – zoals je ze aantreft bij bv. Kaart Antieke Kapitaaltjes – werden er na het gieten ingeschaafd.

    Beantwoorden
  2. lijnen deze twee “soorten” b, dan wel precies ? Zo te zien op de foto, is dat maar ook matig.

    in de letterproef van LA lijkt die “korte” b perfect op de q.

    Het kan trouwens ook zijn, dat de q-matrijs op zijn kop gegoten is. fouten worden overal gemaakt…

    Beantwoorden
  3. Overigens, niet onbelangrijk te vermelden;

    Ik heb nog maar corps 8 en 12 ingeruimd en ben nu bezig aan 10. Bij de 8 en 12 vind ik enkel maar b’s welke terugkomen in de letterproef. Dus die met uitsteeksel aan de stok.

    Beantwoorden
  4. Er bestond een theorie, na telefonisch overleg vanmiddag dat de ‘vreemde b’s’ eigenlijk bedoeld waren als q’s waarbij de groef aan de verkeerde zijde is geplaatst. De groef wordt pas na het gieten gezet namelijk. Ik vond dit plausibel en heb de ‘vreemde b’s’omgekeerd naast de q’s gezet; echter klopt de uitlijning niet van de letters en valt ook deze theorie in duigen.

    Ik zou graag een foto ervan willen laten zien maar weet niet hoe ik een afbeelding bij een reactie kan plaatsen.

    Beantwoorden
  5. Dag Coen, dit zijn twee b’s en twee p’s. Die p’s hou je op hun kop. Een zetter zou zeggen: je houdt de b’s op hun kop, want je pakt het staafje beet met de kerf van je af. Je moet het kunnen zien aan de kerf … Bovendien lijkt het op de foto dat ook de letters nu niet lijnen.

    Vriendelijke groet,
    Henk

    Beantwoorden

Plaats een reactie