Techniek

Frank Zomerdijk
info@zozo.nl

6 mei 2014

Wie herkent deze pers?

foto 1

Soms zit het mee in het leven… Kort nadat ik vorige maand een leuke handdegel kon kopen, die het met een paar nieuwe rollen prima doet, kreeg ik de mogelijkheid om behoorlijk wat kasten lood aan te schaffen, incl. een kleine zetbok en… een trap degel. Ik kon het niet laten staan. Ik heb de pers schoongemaakt en geolied en ben e.e.a. nu aan het afstellen. Ook moeten er nog twee van de vier rollen vernieuwd worden, daar kom ik wel uit. Ik ben wel op zoek naar het merk van de pers, en wil graag weten hoe oud de zetbok is.

De pers heeft op de inktbak het plaatje van Lettergieterij Amsterdam maar ik denk dat zij slechts de leverancier waren, toch? De vorige eigenaar was ooit werkzaam bij Plantijn Casparie in Breda waar hij met deze spullen werkte. Hem is ooit verteld dat dit een Belgisch merk pers is en dat ‘ie zo’n 120 jaar oud zou zijn.

Ik ken geen Belgische fabrikanten maar ik weet wel meer niet. Is er iemand die deze pers herkent of er meer over kan vertellen?

Ook de zetbok is voor mij van een onbekend type. 110 × 60 cm met kasten van 55 × 55 cm. Enkele kasten ontbreken helaas (als iemand dergelijke kasten over heeft …?). Is dit een erg oude zetbok of kwamen deze wel vaker voor?

Hopelijk weten jullie meer!

4 gedachten over “Wie herkent deze pers?”

  1. Dank voor jullie reacties. Ik ben weer een hoop wijzer.

    Ik weet inmiddels ook dat de pers is uitgevoerd met wat de Amerikanen het ‘Golding Pearl mechanism’ noemen. De open- en sluittijden zijn dan verschillend, en bij de juiste draairichting van het vliegwiel sluit de degel langzaam en gaat deze snel open. Hiermee heb je meer tijd om papier in en uit te nemen. De geleideplaten zijn verstelbaar voor verschillende hoogten en er is een mechanisme om de degel in- en uit zijn werk te zetten terwijl de pers draait. Ik weet niet hoe gewoon dit was voor deze persen maar het maakt ‘m voor mij interessant.

    Beantwoorden
  2. het is een trapdegel, ik heb deze meegemaakt maar ze waren electrisch gemaakt en de drukker kon de snelheid instellen, meestal voor kleine oplagen zoals een geboorte, trouw of overlijdenskaarten. De zetbok ken ik niet, ik heb heel wat zetbokken gezien vanaf 1952, maar deze afgebeelde komt mij vreemd voor, het is ook geen driekwart kast, hij is een stuk kleiner, De zetbok links in de achtergrond naast de degelpers is een driekwartkast. Je had ook nog een halve kast en ook een onderkast en bovenkast (kapitaal) een oude handzetter zoals ik zegt nog steeds bovenkast, dit komt omdat de kapitalen in de boven(ste)kast zaten en de onder(ste)kast zaten de kleine letters.

    Beantwoorden

Plaats een reactie