Techniek

Marion van Bergen
mariondamenvanbergen@hotmail.com

28 oktober 2014

Wie kan hier iets over vertellen

Een vriendin heeft dit kistje op een rommelmarkt gekocht. Wij zijn benieuwd wat het precies is en waarvoor het gebruikt is.

Het rechtse gedeelte is een zeefraam.

Kan iemand ons er iets meer over vertellen?

7 gedachten over “Wie kan hier iets over vertellen”

 1. Hoi Marion

  De houten letters behoren volgens mij bij een Sofadi – Showcard tafeldruksysteem. Uitleg van dit systeem lijkt me het beste via Google te vinden, met foto’s. Ik heb een dergelijk apparaat in bezit.

  Met vr groet Klaas Geertsma

  Beantwoorden
 2. De Stapeldrukker zit een houten koffer, de mijne is van het merk Excelsior en nu te gebruiken voor het zeefdrukken. Tijdens de open dag in Het Grafisch Werkcentrum Amsterdam zal deze kleine mobiele zeefdrukkerij te zien zijn (vanaf 12.30 uur). Het Grafisch Werkcentrum Amsterdam is hele dag open voor iedereen die nieuwsgierig is naar de activiteiten, of gewoon zin heeft in een kopje koffie tussen de drukpersen. Deze dag met een extra leuk programma!

  Van 10 tot 12 een mini-introductie-workshop voor iedereen vanaf 12 jaar. Een rondleiding langs alle technieken en de gelegenheid een paar afdrukken te maken. € 5,00. Je kunt je inschrijven door een mailtje te sturen naar: inschrijven@grafischwerkcentrumamsterdam.nl

  Van 2 tot 4 is er Drukklup Junior! De grafische werkplaats voor kinderen van 8 tot 12 jaar. € 10,00 / stadpas € 5,00 Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar: drukklup@grafischwerkcentrumamsterdam.nl

  Van 4 tot half 6 is er een grafische borrel! Voor iedereen die zin heeft in een glas wijn om de herfst te vieren.

  Je bent van harte welkom bij het Grafisch Werkcentrum!

  Beantwoorden
 3. De houten letters die onder de voet ingefreesd zijn, zijn voor een Lin-O-Scribe pers (of de Franse versie ervan), in het koffertje ontbreekt zo te zien het rollertje. Eerder heb ik al eens op deze site uitgelegd hoe deze ‘stapeldrukker’ werkt. Het is inderdaad een primitief stencilapparaat. Aan de linkerzijde zit het raam met gaas, dit kan vanuit het scharnierpunt opgeheven worden, men legt een pakje papier neer, onder het metalen profiel, plaatst het stencil tegen het gaas en gaat er met her rollertje overheen, wanneer men nu het raam opent, kan het eerste gestencilde vel eruit genomen worden, sluit weer het raam, rollen, openen etc. Vandaar de naam ‘stapeldrukker’. Inkt zat in een tube, die ook in het koffertje zat.

  Beantwoorden
 4. Beste Marion,

  In drie woorden: een primitief stencilapparaat. De houten letters die erin zitten hebben er helaas niets mee te maken.

  De exemplaren die ik heb gezien waren allemaal (Oost-)Duits. Deze is zo te zien van Nederlands fabrikaat, maar lijkt verder sprekend op de Duitse versie.

  Er zijn liefhebbers. Elze ter Harkel – te vinden via de zoekfunctie op deze site – heeft er geloof ik een paar. Hij refereert er (als ik het me goed herinner) aan als “anarchistenkistjes”.

  Beantwoorden

Plaats een reactie