Techniek


13 augustus 2013

Wie kan mij helpen?

Ik heb een vraag en ik hoop dat iemand me daar mee kan helpen. Ik ben nu al een tijdje aan het letterpress drukken met polymeerplaten. Deze maak ik zelf en dit gaat goed maar ik ben nog steeds aan het leren.

Ik druk op een oude Diamant trapdegel pers. Tot nu toe plakte ik polymeerplaten altijd vast met Tesa clichétape op een stuk vastgeklemd mdf. Een heel gedoe, want het polymeer krijg ik er na het drukken voor geen mogelijkheid meer af en dus moet ik steeds een nieuw stuk hout gebruiken om er tussen te klemmen.

Nu zag ik dat veel van jullie met een stalen(?) plaat werken (hier plak je het polymeer op). Is dit inderdaad staal? Of aluminium? Hoe dik moet deze zijn? Weten jullie een adres waar ik deze kan bestellen?

Ik had een stalen plaat besteld van 25 mm, maar daar lukte het niet mee. Te dik vrees ik.

Ik hoop echt dat iemand van jullie mij kan helpen zodat ik weer verder kan.

Alvast heel erg bedankt!

Elsemarie

elsemarieaarnink@gmail.com /+31(0)647672752

6 gedachten over “Wie kan mij helpen?”

 1. Hollandse hoogte = 24,85 mm

  Franse/Duitse hoogte = 23,56 mm

  Wat betekent dit voor jou:

  clichévoet + zelfklevend materiaal + cliché moeten samen 24,85 mm hoog worden.

  Stel je cliché is 0,75 mm, het zelfklevend materiaal 0,25 mm, dan moet je een blok hebben van 23,85 mm

  Gebruik je fotopolymeer met metalen achterkant en de dikte van het plaatje is 1,5 mm, dan moet je blok dus 23,35 mm dik zijn.

  Het beste is om een magnetische basis te zoeken (tweedehands) bij een Nederlandse leverancier, daar je plaatje op te klikken en met een schuifmaat de totale hoogte af te lezen. Dan kun je onder de magneetbasis altijd nog dun karton of dik papier aanbrengen om op de juiste hoogte te komen.

  Beantwoorden
 2. Beste Thomas,

  Bedankt voor je hulp!

  Ik gebruik polymeer met een stalen achtergrond dus een magnetische voet zou fijn zijn. Gelijk een goede investering. Ik zal eens rondvragen (mijn raamwerk is 37×26 groot) Ik las wel op een site dat door de magnetische kracht de polymeerplaat in sommige gevallen met drukken wat naar links en rechts kan verschuiven en dat soms spraylijm nodig is om dit te fixeren. Heeft u hier ook (soms) last van?

  En tot slot: Hoe kan ik uitrekenen wat de dikte van mijn cliches + voet zijn? Hier bestaat zo’n bolletje voor op een stokje (rollercase?) Hoe noemt men deze in het Nederlands. Weet u ook waar ik deze zou kunnen kopen? Wat is 25 mm voor hoogte? Hollandse hoogte? Dit moet het ongeveer geloof ik wel zijn bij mij namelijk (dit is de afstand van het staal naar de roller).

  Wat een vragenvuur weer. Excuses maar ik waardeer de hulp enorm!

  Alvast bedankt.

  Beantwoorden
 3. Hallo Else Marie, er zijn drukkers die zogenaamde clichévoeten gebruiken van aluminium en daar hun cliché (of polmeerplaatje) met speciale dubbelzijdige cliché-tape op plakken, maar je kunt ook (als je polymeerplaatjes met metalen achterkant gebruikt) een voet gebruiken met ingefreesde magneten. Die voeten (of platen, of basis) zijn echter niet goedkoop. Ook met je uitrekenen wat de dikte van je clichés + voet is om op de juiste hoogte uit te komen. Onlangs bood Christiaan Janssen hier op de website aan om met anderen een stel van deze voeten (tweedehands) op te kopen. Neem even contact met hem op, ik weet niet of het nog loopt dat aanbod. Zelf heb ik net twee grote magnetische voeten in Duitsland gekocht, maar die zijn 22 mm dik. Voor mij geen probleem, ik werk nl. op Franse/Duitse hoogte.

  Beantwoorden

Plaats een reactie