Techniek

Loes van der Meer
loesvandermeer@gmail.com

3 december 2019

Zinken rastercliché drukken en schoonmaken

Vandaag heb ik geëxperimenteerd met het drukken van een rastercliché op mijn Korrex. Dit ging matig. Slechte afdruk waarin de afbeelding te onregelmatig gedrukt werd en met veel vlekken. Zijn er tips waar ik op moet letten qua techniek en materiaal? Ik heb even gezocht in mijn druktechniek boeken en op internet maar kwam niets bruikbaars tegen. Ideeën zijn welkom!

Verder zag ik na het schoonmaken van de cliché dat hij wat wit uitsloeg. Ik heb hem gereinigd met Geowash K. Was dit niet het juiste middel daarvoor? Hopelijk heb ik hem niet verknald…

6 gedachten over “Zinken rastercliché drukken en schoonmaken”

 1. Een toestel corrigeert drukverschillen in druk, veroorzaakt door materiaal(voet) en machine(oploopkant afloopkant en onregelmatigheden in fundament en cilinder.
  Een pikeersel voert door invloeien de druk op in de donkere partijen en minder in de middentonen, terwijl de lichte partijen geen vmoei krijgen en dus ook minder druk.

  Beantwoorden
 2. Om te beginnen zou ik het schoonmaken met verfafbijt, dat is tegenwoordig minder slecht dan vroeger. Het opplakken is al aangeven. Ook is er over pikeren geschreven, een aantal jaren terug heb ik daar over geschreven in de nieuwsbrief, helaas heb ik het zelf niet meer.
  Ook een goede legger zonder moet, indruk, van eerder druksels is van belang. en de juiste dikte van de legger incl. het te bedrukken papier. Als een oud cliche er oud uitziet heeft dat ook zijn charme hoor. En tot slot niet perfect is nog altijd goed.

  Beantwoorden
 3. Wellicht goed schoonmaken, oude inktresten verwijderen met een loogoplossing.
  Koop een busje caustic soda (loog)
  1 liter niet al te warm water daarin 100 gram caustic soda en twee eetlepels keukenzout oplossen.
  Over het cliche wat krijtpoeder strooien en een flinke scheut van de oplossing.
  Met brede middelharde kwast over het gehele oppervlak verspreiden, 5 minuten laten inweken en met kwast het gehele gebied bestrijken.
  Afspoelen onder de kraan.
  Gebruik schort en handschoenen. Kwast goed uitspoelen, ook tussendoor.

  Beantwoorden
 4. En daar waar het cliché is geoxideerd zal nimmer een goede afdruk gemaakt kunnen worden. Ik zie pitten en witte vlekken…

  Beantwoorden
 5. En het cliché moet op een voet bevestigd zijn. Wanneer je gebruik maakt van een aluminium voet, met Duplofol vastplakken. Het is een fijn rastercliché, dus je rollen moeten perfect afgesteld zijn. ook maakt het uit op welk papier je drukt. Is het raster fijn, dan zul je op een gestreken papier moeten drukken. Een groffer rastercliché kan ook op ongestreken papieren gedrukt worden. Heb je de bruine boekjes? Lees daar dan verder in… En, sterkte ermee!

  Beantwoorden
 6. Beste Loes,

  Om te beginnen zou u een pikeersel moet maken, dan zal het resultaat afhankelijk van de drukkracht van uw proefpers in ieder geval beter worden. Veel succes.

  Beantwoorden

Plaats een reactie